Προσπάθεια να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση στις τιμές των ομολόγων που ξεκίνησε χθες μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατέβαλε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας Φιλίπ Λέιν δηλώνοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε τους κινδύνους που θ΄ απειλήσουν την ομαλή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης».

   Οι τιμές όλων σχεδόν των ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών, δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις καθώς οι επενδυτές δεν ικανοποιήθηκαν από το χθεσινό πακέτο των μέτρων της ΕΚΤ και κυρίως από την αποστροφή της Λαγκάρντ ότι «δεν βρισκόμαστε εδώ για να συγκρατούμε τα περιθώρια (spreads) των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώνονται τόσο σε επίπεδο Ε.Ε όσο και σε εθνικό επίπεδο δεν πείθουν τους επενδυτές ότι είναι ικανά να αναχαιτίσουν το “τσουνάμι” που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα επενδυτικό ταμείο ύψους 37 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του αντίκτυπου του ιού της γρίπης και είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες που θα επιτρέψει την αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

   Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε σήμερα το φράγμα του 2%, η απόδοση του 5ετους αυξήθηκε στο 1,61% και του 15ετούς ομολόγου στο 2,08%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 38 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,20% από 1,75% χθες έναντι -0,57% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 2,77% από 2,50%.

   Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1065 δολ. από τα 1,1157 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Τα χθεσινά μέτρα της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη θετική αντίδραση των χρηματιστηρίων σήμερα ευνόησαν το δολάριο.

Παράλληλα ο Πρόεδρος Τράμπ με διάγγελμα του καθησύχασε τον αμερικανικό λαό για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του βρίσκεται συγκριτικά σε πολύ καλύτερη θέση.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1104 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης