Σε υψηλό 13 ετών το αλουμίνιο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, 17:17
Σε υψηλό 13 ετών το αλουμίνιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σκαρφάλωσε το αλουμίνιο καθώς η πολιτική αναταραχή στη Γουινέα εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η προσφορά να περιοριστεί σημαντικά σε μια περίοδο που η ζήτηση ενισχύεται δραματικά, μεταδίδει το Bloomberg.

Το μέταλλο σημείωσε άλμα 1,8% στο Λονδίνο και πλέον κερδίζει περίπου 90% από τα χαμηλά που σημείωσε τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Την Κυριακή εκδηλώθηκε πραξικόπημα στη Γουινέα, αποσταθεροποιώντας την αφρικανική χώρα που είναι βασική πηγή βωξίτη, την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμίνας.

Ακόμα και πριν την πολιτική αναταραχή στη Γουινέα, οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι τιμές όδευαν για να σπάσουν τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά πάνω από τα 3.300 δολ. ανά τόνο καθώς μεγαλώνει το παγκόσμιο έλλειμμα.

Αυτό οφείλεται κυρίως στα μέτρα στήριξης σε παγκόσμιο επίπεδο που ενισχύουν τη ζήτηση, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κινεζικά µεταλλουργεία αλουµινίου που αγωνίζονται να διατηρήσουν την παραγωγή τους εν μέσω μιας εποχικής ενεργειακής έλλειψης στη χώρα. Την εικόνα επιβαρύνουν και οι πρωτοβουλίες της κινεζικής κυβέρνησης για να χαλιναγωγήσει τις εκποµπές άνθρακα της βιομηχανίας.

Αυτή την ώρα η τιμή του αλουμινίου σημειώνει άνοδο 1,8% στα 2.807 ανά τόνο στο London Metal Exchange.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, 17:17