Η τουρκική λίρα σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο εβδομάδων, ωθούμενη κυρίως από επιβράδυνση του πληθωρισμού, κάτι που “βάζει πλάτη” στις σκέψεις της τουρκικής κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Η λίρα κέρδισε 0,9%, φτάνοντας στις 5,68 έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας άλλες αναδυόμενες αγορές και μειώνοντας τις απώλειες του έτους στο 6,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να συνεδριάσει στις 12 Σεπτέμβρη. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν μείωση κατά περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες στο επιτόκιο αναφοράς της τάξης του 19,75%. Οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής μείωσαν το ποσοστό από 24% τον Ιούλιο, αφ’ ότου το είχαν διατηρήσει σταθερό από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία επιβραδύνθηκε στο 15% σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του περασμένου έτους, από 16,7% τον Ιούλιο. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομικών αναλυτών που προέβλεπαν 15,5%. Οι αυξήσεις των τιμών των παραγωγών υποχώρησαν αισθητά στο 13,5% από 21,7%.

Η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την Τετάρτη ότι η σταθερότητα της λίρας συνέβαλε στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος επιβραδύνθηκε από το 25,2% που ήταν και υψηλό 15ετίας, τον Οκτώβριο. Τόνισε επίσης τον ρόλο της ενέργειας και της τιμής των βασικών αγαθών.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική λίρα, μαζί με άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, επωφελείται επίσης από τη νέα νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης