Η άνοδος του χρυσού ανακόπηκε σήμερα, καθώς οι επενδυτές κατοχύρωναν τα κέρδη τους μετά την εκτίναξη των τιμών του πάνω από τα 1.450 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο εξαετίας.

Ωστόσο, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η προοπτική μείωσης των επιτοκίων διατηρούν τον χρυσό σε τροχιά να καταγράψει κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Η τρέχουσα τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.439,61 δολάρια στις 12.48 (ώρα Ελλάδας), έχοντας ανέλθει πριν στα 1.452,60 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προθεσμιακές τιμές του χρυσού, ωστόσο, συνέχισαν να αυξάνονται, καταγράφοντας κέρδη περίπου 1,1% στα 1.441,10 δολάρια.

Σε ομιλία του, που θεωρήθηκε ως ισχυρό επιχείρημα υπέρ της γρήγορης λήψης νομισματικών μέτρων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς δήλωσε χθες ότι οι αξιωματούχοι (της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ) δεν μπορούν να περιμένουν να έρθει η καταστροφή για να ενισχύσουν τη στήριξη της οικονομίας. Το δολάριο ανέκαμψε μετά τη μεγάλη πτώση που ακολούθησε την ομιλία.

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed – κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίασή της στις 30-31 Ιουλίου – έχουν τροφοδοτήσει τη δυναμική του χρυσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές έλαβαν, επίσης, υπόψη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι ο στόλος τους κατέστρεψε ιρανικό drone στα στενά του Ορμούζ.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι όλα τα drone του επέστρεψαν στις βάσεις ασφαλή και ότι δεν υπάρχει ένδειξη μεγάλης κλιμάκωσης της έντασης στον Κόλπο.

Ο χρυσός θεωρείται ασφαλής επένδυση σε περιόδους πολιτικής ή οικονομικής αβεβαιότητα, με τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη να επηρεάζουν επίσης πρόσφατα τους επενδυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης