Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας τον Ιούλιο, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Το μηνιαίο έλλειμμα ανήλθε σε 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από τη διάμεση εκτίμηση των 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έρευνα του Bloomberg και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1984.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας τη Δευτέρα, το έλλειμμα του επταμήνου διαμορφώθηκε σε 62,2 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 143,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό, οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να τονώσουν την ανάπτυξη με εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, ελπίζοντας ότι η φθηνή πίστωση θα βρει τον δρόμο της για τη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ερντογάν επιμένει στη θεωρία του ότι η πτώση των επιτοκίων μπορεί να ανακόψει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα αύξησης των δανείων και η ισχυρή εγχώρια ζήτηση ενίσχυσαν επίσης τις τουρκικές εισαγωγές, αυξάνοντας τη ζήτηση για δολάρια.

Οι προοπτικές για το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο που έστειλε τις τιμές ενέργειας στα ύψη.
Η Ρωσία, βασικός προμηθευτής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, επέτρεψε στην Τουρκία να πραγματοποιήσει ορισμένες πληρωμές σε ρούβλια, αλλά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που συμφώνησαν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Αύγουστο παραμένουν μυστικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξαγωγές τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν 13,4% σε σχέση με πέρυσι στα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 41,4% στα 29,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εισαγωγές ορυκτελαίων, δείκτης του ενεργειακού λογαριασμού της Τουρκίας, αυξήθηκαν κατά 95,7%, από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια με τη Ρωσία να αναδεικνύεται ως η πρώτη πηγή.

Οι εξαγωγές ορυκτελαίων και διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 169% στα 1,69 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.
Οι εισαγωγές χρυσού και πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκαν 600%, στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης