Σε κατάσταση πανικού οι αγορές ομολόγων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, 18:57
Σε κατάσταση πανικού οι αγορές ομολόγων

Σε κατάσταση πανικού έχουν περιέλθει οι αγορές, καθώς η επιδημία του κοροναϊού εξαπλώνεται ταχύτατα. Στην ευρωζώνη, οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, τα περίφημα CDS, σημείωσαν σήμερα κατακόρυφη άνοδο.

Η ΕΚΤ αναμένεται την Πέμπτη να εξαγγείλει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα του συστήματος. Ταυτόχρονα, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, φαίνεται να ζητά από τη Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα από τον SSM (εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ), μέτρα χαλάρωσης της τραπεζικής εποπτείας, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επιδείξουν ελαστικότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Στην εγχώρια αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου, με αυτή του 10ετούς τίτλου να αγγίζει το 1,9% από το 1,4% που κυμαίνονταν την Παρασκευή. Η απόδοση του 5ετούς εκτινάχθηκε στο 1,34%, από 0,74% και του 15ετούς ομολόγου στο 2,22% από 1,83%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,73%, από 1,42% την Παρασκευή έναντι -0,85% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,58% από 2,13%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται, νωρίς το απόγευμα, στα 1,1440 δολάρια, από 1,1291 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα αναγκάσει τη Fed να προβεί σύντομα σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς, τουλάχιστον κατά 0,75%. Αποφάσεις μείωσης επιτοκίων και ενδεχόμενης αύξησης του ύψους των αγορών τίτλων από το επίπεδο των 20 δισ. ευρώ το μήνα, πιθανόν θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σύσκεψή της στις 12 Μαρτίου.

Ωστόσο, η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και η υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντιμετωπισθεί άμεσα μόνον με μέτρα νομισματικής πολιτικής. Η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί ότι στις ΗΠΑ θα ληφθούν ορισμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1456 δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, 18:57