Σε νέα χαμηλά επίπεδα υποχωρεί το δολάριο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 16:14
Σε νέα χαμηλά επίπεδα υποχωρεί το δολάριο
Σε νέα χαμηλά υποχωρεί το αμερικανικό δολάριο μετά και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι ένα αδύναμο δολάριο είναι «καλό για εμάς καθώς σχετίζεται με το εμπόριο και τις ευκαιρίες». Η πορεία του δολαρίου επηρεάζεται και από τα θετικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.

Ο φόβος για προστατευτισμό στην αμερικανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, είχε ήδη οδηγήσει το αμερικανικό νόμισμα σε χαμηλό τριετίας, αλλά το σχόλιο του Μνούτσιν στην ετήσια σύνοδο του Νταβός το οδήγησε ακόμα χαμηλότερα.

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι αναμενόταν ξεκίνησαν το 2018 οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit, με την δραστηριότητά τους να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2006.

Το ευρώ ανήλθε σε υψηλό τριών ετών, στο 1,2356 δολάριο ενώ το δολάριο υποχώρησε κάτω από τα 110,00 γεν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο και σημείωσε χαμηλό τριών ετών σε ό,τι αφορά τη σταθμισμένη με βάση το εξωτερικό εμπόριο ισοτιμία του. Η στερλίνα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Η άνοδος ευρώ έρχεται εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, που βρίσκεται στο επίκεντρο ύστερα από πρόσφατα σχόλια ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση της πολιτικής της στις αρχές του έτους.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, ανήλθε σε νέα υψηλά επίπεδα, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, αν και σήμερα εμφάνιζε μια πιο μικτή εικόνα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές των χωρών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας, υποχώρησε κατά 0,2%, έχοντας ανέλθει χθες σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Μικτή εικόνα εμφάνιζαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, με την υποχώρηση στις μετοχές κοινής ωφελείας και τη βουτιά των τεχνολογικών εταιριών να ασκούν πιέσεις, αν και οι ενθαρρυντικές προβλέψεις ανακοινώσεις της Novartis προσέφεραν στήριξη στις αγορές.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 16:16