Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαικές αγορές ομολόγων. Την πρώτη ημέρα μετά την αργία του Πάσχα των Καθολικών, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα να πιεστούν οριακά οι τιμές και ν΄ αυξηθούν οι αποδόσεις.

Στο γενικότερο αυτό κλίμα τα ελληνικά ομόλογα αποδείχθηκαν πιο ανθετικά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους – με οριακές διακυμάνσεις – να διατηρηθούν στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ετσι η απόδοση του 10ετούς κυμαίνονταν σήμερα στο 3,318% – 3,326% από 3,31% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Oριακή άνοδο στο 2,24% απο 2,23%, κατέγραψε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο ΤΑ 4 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 13 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 3,31% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,037% % να διαμορφωθεί στο 3,27% απο 3,291% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύται νωρίς το απόγευμα στα 1,1255 δολ. απο το επίπεδο των 1,1257 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικά επηρεάζει το δολάριο η πρόβλεψη των αναλυτών για διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας σε ικανοποιητικό επίπεδο στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Απο την άλλη πλευρά η αισιόδοξη εκτίμηση του μέλους του δ.σ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Benoît Cœuré, ο οποίος σε συνέντευξη του ανέφερε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα είναι “προσωρινή” , δεν φαίνεται να έπεισε τους επενδυτές, κρίνοντας από την αντίδραση του ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ατλάντα εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε σε

ετησιοποιημένη τριμηνιαία βάση στο πρώτο τρίμηνο κατά 2,77%. Γενικότερα οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι διαμορφωνούν έναν ευνοικό κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μετά τις 2 Μαΐου δεν θα ανανεώσουν την εξαίρεση για οκτώ χρες (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ταιβάν, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία), με βάση την οποία γίνονταν εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,117%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,197%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,229%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,310% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

H ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1245 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης