Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, εν μέσω των ενδείξεων αύξησης των αποθεμάτων και των κλιμακούμενων ανησυχιών περί αποδυνάμωσης της ζήτησης παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent υποχωρούν κατά 1% και διαμορφώνονται στα 74,30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI καταγράφουν μείωση κατά 0,73% και ανέρχονται στα 64,83 δολάρια ανά βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου η τιμή του «μαύρου χρυσού» παρουσίασε απώλειες, οι οποίες υπερβαίνουν το 10%, εμφανίζοντας την υψηλότερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2016.

Η κάμψη στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται στη διαρκή αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού (σ.σ.: για έξι διαδοχικές εβδομάδες), γεγονός το οποίο αμβλύνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ελλείψεων, μετά την ενεργοποίηση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Την ίδια ώρα, οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ έχουν προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο καθοδικό σπιράλ του αργού συμβάλλει και η ανησυχία των επενδυτών για την προοπτική επιβράδυνσης της ζήτησης, ως απόρροια του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς η δεύτερη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εισαγωγείς πετρελαίου διεθνώς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης