Οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου (Cyber Risks) και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πλέον τις νέες τάσεις στην ασφάλιση περιουσίας σε όλο τον κόσμο ενώ η Ελλάδα που έχει “πληρώσει ακριβά” τα τελευταία χρόνια τις φυσικές καταστροφές εμφανίζει ασφαλιστικό κενό προστασίας έναντι των Ευρωπαίων στην ασφάλιση περιουσίας και επιχειρήσεων (κάτω από το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), με χαρακτηριστική περίπτωση την ασφάλιση κατοικίας η οποία δεν φτάνει το 16% παρόλο που το ποσοστό ιδιοκτησίας ξεπερνά το 70%.

Όπως επισήμαναν ομιλητές σε εκδήλωση τη Δευτέρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) ο ασφαλιστικός κλάδος προβλέπεται ότι θα έχει ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια (με ρυθμό γύρω στο 10%) ενώ σε διεθνές επίπεδο οι λόγοι ασφάλισης διαφοροποιούνται από την ελληνική ασφαλιστική αγορά καθώς υπολογίζονται πλέον περισσότερο οι νέοι αναδυόμενοι κίνδυνοι του μέλλοντος (Εmerging Risks).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι κυβερνοεπιθέσεις ως αιτία που μπορεί να προκαλέσει μια ζημιά (πχ από το hacking των συστημάτων ασφαλείας ενός εργοστασίου) θα μας απασχολήσουν στο μέλλον” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Ερρίκος Μοάτσος, μέλος του ΔΣ , πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων,Μεταφορών και Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που διοργάνωσαν την εκδήλωση σε συνεργασία με το ΕΒΕΘ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ Μοάτσος την διετία 2017-18 μόνο οι οικονομικές ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν παγκοσμίως σε 500 δισ. ευρώ. Οι ασφαλιστές αποζημίωσαν 220 δισ. ευρώ,πράγμα που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ακόμα σημαντικό κενό προστασίας.

Στην Ελλάδα τα στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες( συνολικά 33 επιχειρήσεις) δείχνουν ότι οι ασφαλιστικές ζημιές των τελευταίων 3 ετών αντιπροσωπεύουν το 25% περίπου των ζημιών της 25ετίας .Μόνο το 2019 είχαμε 4 καταστροφικά γεγονότα (πλημμύρες στην Κρήτη, ανεμοστρόβιλος θεομηνία στην Χαλκιδική,σεισμός στην Αθήνα, ακραίο καιρικό φαινόμενο τον Νοέμβριο) για τα οποία οι εκτιμώμενες ζημιές ανέρχονται στα 34 εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί 390 εκατομμύρια για αποζημιώσεις,για 29.000 ζημιές σε 32 καταγεγραμμένα καταστροφικά συμβάντα ενώ στο Μάτι και στην Ανατολική Αττική μόνο 800 από τις περίπου 4000 που καταστράφηκαν ήταν ασφαλισμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2018 οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις ανήλθαν σε 228 χιλιάδες και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δεν έχει ασφαλιστεί παρά τα προφανή οφέλη της υπηρεσίας ασφάλισης. Το 2018 τα ασφάλιστρα περιουσίας ανήλθαν σε 493 εκατ. ευρώ ενώ δηλώθηκαν στους ασφαλιστές περί τι 17.000 ζημιές και πληρώθηκαν μέσα στο έτος 60 εκατομμύρια ευρώ με τη μέση ετήσια ζημιά να φτάνει τις 4.000 για τις κατοικίες και τις 11 χιλιάδες για τις επιχειρήσεις.

“Η ασφαλιστική αγορά ήδη αναπτύσσεται με ρυθμούς σημαντικά ταχύτερους από το ΑΕΠ κι αυτό θα συνεχιστεί επειδή ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να ασφαλιστεί και να ασφαλίζει όλα αυτά που χτίζει. Είμαστε τραγικά υπασφαλισμένοι. Χαιρόμαστε όμως που η ελληνική κυβέρνηση επιτέλους ακούει και μαζί πρέπει να βρούμε λύσεις για να δοθούν και κίνητρα” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Αλεξ. Σαρρηγεωργίου.

Αναφερόμενος στα κίνητρα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιαν. Χατζηθεοδοσίου είπε στην εκδήλωση ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα των φοροαπαλλαγών στην ασφάλιση και της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα (όπως γινόταν το 2009 για τα ασφάλιστρα υγείας-σύνταξης και ομαδικών συμβολαίων). Στην Ελλάδα- σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε – το ποσοστό ασφαλίστρων ανά κάτοικο είναι στα 377 ευρώ όταν στην Ευρώπη είναι 1200 ευρώ/κάτοικο και πρόσθεσε πως αν και η ψυχολογία των Ελλήνων έχει βελτιωθεί για την οικονομία, δεν έχει βελτιωθεί το εισόδημα γεγονός που επηρεάζει την ασφαλιστική αγορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης