Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε εκ νέου τον Αύγουστο, επιβαρυνόμενο από τον υψηλό πληθωρισμό και τις δυσοίωνες προοπτικές.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος – ένα συνολικό μέτρο της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών – υποχώρησε στις 97,6 μονάδες τον Αύγουστο από 98,9 τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 97,9 μονάδες.

Η επιδείνωση του συνολικού κλίματος τον Αύγουστο προήλθε από την επιδείνωση στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, καθώς οι προοπτικές εξασθένησης της ζήτησης διαφαίνονται στο μέλλον και το υψηλό κόστος εισροών συνεχίζει να επιβαρύνει τη δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, το κλίμα στη βιομηχανία επιδεινώθηκε στις 1,2 μονάδες από τις 3,4 ενώ στις υπηρεσίες – ο μεγαλύτερος κλάδος στην Ευρώπη – υποχώρησε στο 8,7 από το 10,4 του Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, το καταναλωτικό κλίμα στην ευρωζώνη διατηρήθηκε αμετάβλητο στις -24,9 μονάδες όπως ανέμενε η αγορά.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης επεκτάθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση το β’ τρίμηνο, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η περιοχή θα περιέλθει σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και ο πληθωρισμός πλήττουν τη δραστηριότητα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης