Σεντένο: Βαδίζουμε προς μια μορφή κοινού χρέους, όχι όμως στο όνομα των κρατών, αλλά της Κομισιόν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 19:12
Σεντένο: Βαδίζουμε προς μια μορφή κοινού χρέους, όχι όμως στο όνομα των κρατών, αλλά της Κομισιόν

Για μια πορεία προς έκδοση κοινού χρέους, όχι όμως υπό μορφή ευρωομολόγου ή κορονομολόγου, αλλά με έκδοση χρέους στο όνομα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του πριν απευθυνθεί στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Σεντένο έκανε λόγο για «μεγάλες περιφερειακές ανισότητες εντός του μπλοκ λόγω της κρίσης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν "δηλητηριώδεις" για τις δημοκρατίες μας».

«Είμαστε μόνον τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο κράτος - μέλος μας», ανέφερε ο επικεφαλής των 19 υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα βγούμε από όλη αυτή την κατάσταση με μια ενισχυμένη εκδοχή της Ευρώπης, με μεγαλύτερο αίσθημα κοινότητας», πρόσθεσε.

«Βαδίζουμε αργά προς κάποια μορφή κοινού χρέους. Δεν θα το αποκαλέσουμε ποτέ "κορονο-ομόλογα" ή "ευρω-ομόλογα" και θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από τα κράτη μέλη», σημείωσε ακόμη.

«Θα υπάρξουν μεγάλες μάχες μέχρι να το καταφέρουμε. Ωστόσο εισερχόμαστε σε ένα έδαφος που θα θεωρείτο πέραν κάθε φαντασίας πριν την κρίση του κορονοϊού», κατέληξε.

Το μήνυμα Σεντένο ενίσχυσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλός ευρωβουλευτής Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος τόνισε ότι το μπλοκ των 27 δεν πρέπει να περιπέσει σε ένα "καταστροφικό σπιράλ".

Τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης εξετάζουν οι "27"

 Ένας πρώτος γύρος… για να καταγραφούν οι διαφωνίες: οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης αναζητώντας λύση για να βγάλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση από την ύφεση που προκαλεί τη πανδημία του νέου κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα ληφθεί μια απόφαση.

Στο επίκεντρο αυτής της συνόδου που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 16.00 (ώρα Ελλάδας) βρίσκεται η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία μέσω μαζικών επενδύσεων, δηλαδή ενός "ταμείου" ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Ένα τέτοιο σχέδιο αναμένεται ότι θα είναι ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως συμφωνούν πολλές πηγές. Για τα υπόλοιπα, από το ακριβές ποσό μέχρι την πηγή της χρηματοδότησης αλλά και τη σχέση του (ή όχι) με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, φαίνεται ότι δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ομοφωνία.

Οι χώρες και οι θεσμοί ανταγωνίζονται το τελευταίο διάστημα προτείνοντας ο καθένας τη δική τους λύση. Όμως η συζήτηση επανέφερε στο προσκήνιο παλιότερες αντιπαλότητες, που υπήρχαν ήδη από την κρίση του 2009. Από τη μία μεριά, οι χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία και ζητούν περισσότερη δημοσιονομική αλληλεγγύη από τους βόρειους γείτονές τους.

Από την άλλη, οι βόρειοι όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους και κατηγορούν τις υπόλοιπες για δημοσιονομική απειθαρχία την περίοδο της ανάπτυξης.

«Οι χώρες του νότου έχουν την εντύπωση ότι ορισμένες χώρες, πιο ισχυρές οικονομικά, θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την κρίση για να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο. Και εκείνες του βορρά νομίζουν ότι οι νότιοι γείτονές τους θα επωφεληθούν από την πανδημία για να τους φορτώσουν το βάρος του χρέος που συγκέντρωσαν στο παρελθόν», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποσχέθηκε νωρίτερα, "σε πνεύμα αλληλεγγύης" ότι η χώρα της θα συμβάλλει περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όμως για άλλη μία φορά αρνήθηκε την αμοιβαιοποίηση του χρέους με τη μορφή των λεγόμενων "κορονοομολόγων".

Ως απόδειξη των διαφωνιών που επιμένουν, οι "27" δεν θα επιδιώξουν να εκδώσουν μια κοινή ανακοίνωση μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης.

Η Γαλλία από την πλευρά της, δεν περιμένει να υπάρξει κάποια απόφαση πριν από το καλοκαίρι και θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση μιας συνόδου με φυσική παρουσία των ηγετών, ενδεχομένως τον Ιούνιο.

Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα ταμείο ανάκαμψης, όπως ζητά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, θα ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί με ταχείς ρυθμούς αυτήν την ιδέα. "Αυτή είναι η σημαντική απόφαση σήμερα: να μάθουμε αν (η Επιτροπή) θα αναλάβει την αποστολή και αν η λύση θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της" ή από κάποιο άλλο διακυβερνητικό εργαλείο, εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Η πανδημία έχει πλήξει σφοδρά την ΕΕ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 7,1% φέτος. Η κρίση, που απειλεί επίσης τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ενδέχεται να είναι η χειρότερη στη σύντομη ιστορία του ενιαίου νομίσματος. Η εταιρεία αναλυτών Markit προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι "άνευ προηγουμένου" η κατάρρευση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη για τον μήνα Απρίλιο, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 19:22