Πρωτοβουλία συσπείρωσης όλων των εμπλεκομένων με τον κλάδο της κτηνοτροφίας, ανέλαβε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, μέσω της καμπάνιας εξωστρέφειας που ξεκίνησε να υλοποιεί ήδη, με στόχο να δημιουργηθεί ανάχωμα στις εισαγωγές και έτσι να αλλάξει η αντιστοιχία εισροών/εκροών που σήμερα υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ, Ηλίας Μελισσουργός, στο πλαίσιο της 27ης Agrotica, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Την τελευταία οκταετία, ο τζίρος στην παραγωγή και κατανάλωση κρέατος στη χώρα μας, μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Βιοζωκάτ ΑΕ και μέλος του ΣΕΒΙΖ, Τάσος Κυριακίδης, εκφράζοντας επίσης την πεποίθησή του ότι η πρωτοβουλία του συνδέσμου θα βρει ανταπόκριση και θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για όλους τους εμπλεκομένους με τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο κ. Μελισσουργός, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες πρόκειται να γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού «επιθυμία μας αποτελεί το συγκεκριμένο εγχείρημα να έχει θεσμική υπόσταση και όχι οικονομική ενίσχυση».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του επόμενου διμήνου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με όλους εμπλεκόμενους με την κτηνοτροφία κλάδους, το αρχικό κανονιστικό πλαίσιο, με στόχο αυτό να συνδιαμορφωθεί, εφόσον κριθεί απαραίτητο, και έτσι να οριστικοποιηθεί και τέλος του τρέχοντος έτους, να γίνουν και οι πρώτες δράσεις.

Τόνισε, ότι ο ΣΕΒΙΖ εκτιμά ότι θα επιτύχει με την πρωτοβουλία αυτή, και την αύξηση των μελών του, από 30 σήμερα σε 100-150 βιομηχανίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι 30 βιομηχανίες ζωοτροφών που είναι μέλη του ΣΕΒΙΖ εκτιμάται ότι διακινούν στην ελληνική αγορά τονάζ 300.000-400.000 τόνων/ετησίως, ποσότητα που εάν εξαιρέσει κάποιος ότι σημείωσε κάμψη 5% την προηγούμενη τριετία, σήμερα εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις, με ελαφρά ανοδική πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό συμβαίνει γιατί παρά τη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, λόγω και ασθενειών, παρέμεινε ενεργό το απόλυτα παραγωγικό κομμάτι», τόνισε ο κ. Μελισσουργός. Σχετικά με τις τιμές των ζωοτροφών, που όπως είπε έχουν χρηματιστηριακή υπόσταση, ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ τόνισε ότι την τελευταία 3ετία κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, από 10% έως και 20%.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η βιομηχανία ζωοτροφών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία κτηνοτροφίας στη χώρα μας και τόνισε ότι αποτελεί το 75%-80% του τελικού κόστους παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο.

Επισημαίνεται ότι το παραγωγικό σύστημα στην κτηνοτροφία απαρτίζεται κυρίως από κτηνοτρόφους και τους συλλόγους τους, τις βιομηχανίες ζωοτροφών, τη μεταποίηση γαλακτοκομικών και από τις εταιρείες που λειτουργούν συμπληρωματικά. Κατά τον κ. Μελισσουργό, η “χείρα ένωσης” απευθύνεται σε όλους τους όμορους κλάδους με την κτηνοτροφία, όπως αυτούς των χοιροτροφίας και αγελαδοτροφίας.

«Ολοι εμείς έχουμε κοινά συμφέροντα και μάλλον κοινά αιτήματα και εφόσον τα διαπραγματευόμαστε συνολικά και ενωμένοι, εκτιμούμε ότι θα τυγχάνουν και πιο αποτελεσματικής επίλυσης ή έστω εξέτασης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μελισσουργός.

Ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η επισφάλεια στον κλάδο της βιομηχανίας των ζωοτροφών είναι ιδιαίτερα υψηλή και σημειώνοντας ότι «όλα γίνονται με μεγάλους διακανονισμούς πληρωμής», ο κ. Μελισσουργός είπε ότι η «η ελληνική βιομηχανία ζωοτροφών εάν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει θα πρέπει να εξυπηρετήσει τις προμήθειες και τους προμηθευτές της και τους εισαγωγείς της. Πρέπει να καταπιείς όλη τη ζημιά, να μπορέσεις να την αναχρηματοδοτήσεις με δανεισμό και έτσι να καταφέρεις να συνεχίσεις να δουλεύεις».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ τόνισε ότι βάσει σχετικών ερευνών το 80% του κρέατος που καταναλώνεται στη χώρα μας, γίνεται μέσω εστίασης και όχι στο τραπέζι των ελληνικών νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «πρέπει να παράξουμε ελληνικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των σεφ που δουλεύουν στην εστίαση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης