Ο «καλός μας ο καιρός» και οι προβλέψεις για μια ήπια εκκίνηση του χειμώνα σε συνδυασμό με τα μεγάλα αποθέματα που έχουν δημιουργήσει οι χώρες της Ευρώπης, όπως και η οικονομία που κάνουν στην κατανάλωση ενέργειας επιχειρήσεις και νοικοκυριά συμβάλλουν στην συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου. Και οι προοπτικές όμως φαίνονται ιδιαίτερα θετικές τουλάχιστον για τον Νοέμβριο.

Τα συμβόλαια για παράδοση αερίου τον Δεκέμβριο (TTF) υποχώρησαν σήμερα 5,6% στα 116,5 ευρώ η μεγαβατώρα καθώς καθυστερεί η έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αν και οι τιμές έχουν μειωθεί δραστικά από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου, παραμένουν περίπου 80% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση φυσικού αερίου και οι μειωμένες τιμές – σε συνδυασμό με την περιορισμένη ικανότητα αποθήκευσης  φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) – έχουν ήδη προκαλέσει μεγαλύτερη χρήση πλωτών δεξαμενών αποθήκευσης.

Οι traders διατηρούν τα φορτία LNG σε πλοία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – με όγκους ρεκόρ να βρίσκονται στην θάλασσα τον Οκτώβριο – εν αναμονή υψηλότερων τιμών αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πλοία που μεταφέρουν LNG με εκτιμώμενη αξία περίπου 2 δισ. δολαρίων περιμένουν επί του παρόντος σε ουρές για να ξεφορτώσουν τα φορτία τους», δήλωσε ο Αλεξάντρ Φιέρο, μετεωρολόγος και αναλυτής της Marex στο Λονδίνο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης