Σημαντικές απώλειες παρουσιάζει σήμερα η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, εν όψει της συνόδου του ΟΠΕΚ, στη Βιέννη, την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες -η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία- θα προχωρήσουν στην αύξηση της παραγωγής αργού, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη μειωμένη παραγωγή σε Βενεζουέλα, Λιβύη και Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα, η τιμή των συμβολαίων Brent υποχωρεί σήμερα κατά 2,15 δολάρια στα 73,79 δολάρια ανά βαρέλι. Ταυτόχρονα, η τιμή των συμβολαίων WTI σημειώνει πτώση κατά 1,77 δολάριο στα 65,12 δολάρια ανά βαρέλι.

Μάλιστα, τα συμβόλαια Brent οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης άνω του 3%.

Παρά την πρόσφατη αύξηση σε υψηλά 3,5 ετών, η ραγδαία άνοδος των αμερικανικών αποθεμάτων και η προοπτική αύξησης της παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ έχουν ασκήσει σημαίνουσες πιέσεις στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οδεύουμε σε μία σύνοδο του ΟΠΕΚ, όπου όλοι μιλούν για αύξηση της παραγωγής, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο θα αυξηθεί τελικά» σχολιάζει αναλυτής της Mizuho.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια η παγκόσμια παραγωγή είχε «παγώσει», χάρη στην απόφαση για μείωση της παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε αναληφθεί με στόχο την τεχνητή τόνωση της τιμής του πετρελαίου, η οποία είχε κατρακυλήσει σε χαμηλό πολλαπλών ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης