Συμφωνία ΔΕΠΑ- TotalEnergies για προμήθεια LNG στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, 13:05
Συμφωνία ΔΕΠΑ- TotalEnergies για προμήθεια LNG στην Ελλάδα

H συμφωνία με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TotalEnergies έρχεται να «σφραγίσει» την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, στην περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθιστώντας την μια από τις πλέον ασφαλείς ενεργειακά χώρες για το ερχόμενο χειμώνα.

Η συμφωνία υλοποιείται ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο εξαιτίας του διεθνούς ράλι των τιμών αλλά και υπό τον φόβο διακοπών ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε όλη, σχεδόν, την ήπειρο. Υπενθυμίζεται πως στις Βρυξέλλες συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με στόχο τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψε τη συγκεκριμένη συμφωνία που αφορά στην προμήθεια LNG και αντιστοιχεί σε 10TWh για πέντε μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2023 και εξυπηρετεί δύο κεντρικούς στόχους της κυβερνητικής στρατηγικής. Αφενός τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και αφετέρου τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
 
Η συνεργασία με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό είναι η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, προκειμένου να θωρακιστεί ενεργειακά η χώρα ακόμη και μπροστά στο ενδεχόμενο διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, 13:12