Συμβιβαστική διάθεση στη Ρώμη

Συμβιβαστική διάθεση στη Ρώμη
Η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να αλλάξει ορισμένα από τα μέτρα του προϋπολογισμού. Αυτό γράφει σήμερα όλος σχεδόν ο ιταλικός Τύπος. Ο τελικός στόχος είναι να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 2% (από το αρχικό 2,4%) και να μπορέσει να βρεθεί συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες.

Η μείωση του απαιτούμενου ορίου για τη σύνταξη (με 40 χρόνια ένσημα και 60 έτη ηλικίας) μπορεί να ισχύσει μόνον για μικρό διάστημα. Και το «βασικό εισόδημα» των Πέντε Αστέρων, όπως φαίνεται, θα συνδεθεί πιο άμεσα με νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα θα αυξηθούν τα ποσά για τις επενδύσεις, όπως έχει ζητήσει η Κομισιόν. Συνολικά -σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις- οι δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.

«Δεν πρόκειται να κατέβουμε κάτω από το 2% στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια νέα σημαντική φάση στον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Όπως φαίνεται, υπερισχύει η μετριοπαθής γραμμή που εκπροσωπεί ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Μέσα στην εβδομάδα ο προϋπολογισμός αναμένεται να συνδεθεί στη βουλή με ψήφο εμπιστοσύνης. Στη συνέχεια θα προωθηθούν στη γερουσία οι πιο σημαντικές τροπολογίες, οι οποίες θα επιτρέψουν τον περιορισμό των δημοσίων εξόδων.

Ανήσυχοι οι Ιταλοί

Λέγκα και Πέντε Αστέρια δεν θέλουν να τραβήξουν άλλο το σχοινί, διότι οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Ο στόχος των κυβερνητικών εταίρων είναι να αποφύγουν την έναρξη διαδικασίας κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα, η οποία θα κόστιζε στη χώρα 40 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Πρέπει να καθοριστούν βέβαια, ακόμη οι τελευταίες λεπτομέρειες, αλλά στο μεταξύ είναι απίθανο να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις.

Η «Il Sole 24 Ore», εφημερίδα της ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Κονφιντούστρια, τονίζει ότι το σημαντικό είναι να μην ταπεινωθεί η Ιταλία, διότι κάτι τέτοιο δεν θα έκανε καλό σε κανέναν και θα μπορούσε να ευνοήσει μόνον την εκστρατεία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων εν όψει των ευρωεκλογών.

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, 12:34