Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί έως σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), το οποίο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16:30 (ώρα Ελλάδας).

Όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης του Ecofin είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης της νόσου COVID-19 και πολιτική αντίδραση

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τελευταία αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19, βάσει παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κροατική Προεδρία θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση και τις περαιτέρω εργασίες που απαιτούνται σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις για συντονισμένα κοινωνικοοικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης της νόσου COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και θα δώσουν μια σφαιρική εικόνα των προγραμματισμένων πρωτοβουλιών.

– Τραπεζικός δανεισμός για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η ροή τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της επιδημικής έξαρσης της νόσου COVID-19.

Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν δήλωση για τη στήριξη της ευέλικτης εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ στον τραπεζικό τομέα με την οποία θα καλούν τις τράπεζες να απόσχουν από τη διανομή μερισμάτων.

– Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί προς μια ρεαλιστική προσέγγιση του φετινού κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Λόγω των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου COVID-19, στόχος είναι να βρεθεί ένας τρόπος για τη συνέχιση των βασικών φάσεων του κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη. Ειδικότερα, θα υπάρξει μια εξορθολογισμένη προσέγγιση για την υποβολή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) και σταθερότητας ή σύγκλισης (ΠΣΣ) από τα κράτη μέλη.

– Εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με την ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (ΔΝΧΕ), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 16 Απριλίου 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης