Το ράλι στον κλάδο της τεχνολογίας συνέβαλε στην άνοδο των ασιατικών χρηματιστηριακών δεικτών σε υψηλά δεκαετίας και των αναδυόμενων αγορών σε τριετή υψηλά σήμερα, ακολουθώντας τα κέρδη στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή συνεχίζουν να διατηρούν χαμηλά τις πιθανότητες περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων μετοχών ενισχύεται κατά σχεδόν 1%, με τις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας να ξεπερνούν σε κέρδη το 1% και να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2007.
Τα κέρδη ήρθαν μετά την άνοδο στην Wall Street την Παρασκευή με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να αγγίζει ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό ρεκόρ.
Αυτό πυροδότησε την όρεξη των επενδυτών για τις ασιατικές εταιρείες τεχνολογίας με τη Samsung Electronics να εκτοξεύεται σε νέο υψηλό ρεκόρ και την SK Hynix να σημειώνει άνοδο κατά 3,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης της Νότιας Κορέας των μετοχών του ηλεκτρονικού εξοπλισμού άγγιξε ενδοσυνεδριακό ρεκόρ μετά από κέρδη 2,3%. Η χρηματιστηριακή αγορά της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,4% στα υψηλά έξι εβδομάδων, με τις ισχυρότερες ημερήσιες αποδόσεις από τις αρχές Μαΐου μετά από νέες προκλήσεις από την πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα. Το γουάν κέρδισε επίσης 0,5%.

Οι μετοχές της Ινδίας ενισχύθηκαν κατά 0,8% σε ιστορικό υψηλό, ενώ οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ κέρδισαν 1,3%, καθώς οι μετοχές του κλάδου των ακινήτων αυξήθηκαν μετά από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα δεδομένα για τα κινέζικα δάνεια, ενώ οι μετοχές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης σημειώνεται επίσης έντονη άνοδος με την Πολωνία να ενισχύεται σχεδόν 1% και τις μετοχές της Ουγγαρίας να χτυπούν νέα ιστορικά ρεκόρ. Οι μετοχές της Νοτίου Αφρικής ενισχύονται επίσης κατά 0,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέσο spread των κρατικών ομολόγων αναδυόμενων αγορών έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στον δείκτη JPMorgan EMBI Global Diversified μειώθηκε στις 286 μονάδες βάσης, δηλαδή σε τριετή χαμηλά.

Παρά το ράλι των μετοχών, το κλίμα στην αγορά νομισμάτων είναι αρνητικό λόγω της ανάκαμψης του δολαρίου με το ραντ Νοτίου Αφρικής να υποχωρεί 0,4% και η τουρκική λίρα 0,6%.

Το γουάν της Κίνας συνέχισε να υποχωρεί μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο, που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα.

Το ουγγρικό φιορίνι υποχωρεί κατά 0,2% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας τα πιο αδύναμα επίπεδα από τις αρχές Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω αντισυμβατική νομισματική χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα την Τρίτη.

Το ρωσικό ρούβλι κινείται σταθεροποιητικά μετά την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Παρασκευή. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους έξι μήνες καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

ΠΗΓΗ: iForex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης