«Θέλουμε να μην σταματήσουν οι προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά επιθυμούμε η πολιτική της να συνεχίσει να προσανατολίζεται στο μέλλον σύμφωνα με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα των τελευταίων χρόνων», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με θέμα την επικύρωση της απόφασης του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σολτς επεσήμανε πως με την εποπτεία μετά το πρόγραμμα «εξασφαλίζουμε ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην Ελλάδα έλαβαν χώρα πολλές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, με τη χώρα να βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Παραδέχθηκε ότι οι πολίτες σήκωσαν μεγάλο βάρος και, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, έκανε λόγο για «δείγμα αλληλεγγύης» και «μήνυμα ότι μαζί είμαστε ισχυροί».

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να σταθεί και πάλι στα πόδια της», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τώρα τα περιθώρια θα γίνουν κάπως μεγαλύτερα» και θα μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει η οικονομική επιτυχία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτήρισε επίσης καλή είδηση την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τονίζοντας πως «δείχνει ότι η Ευρώπη έχει μεγάλη δύναμη, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η τελευταία δόση στοχεύει στο να «συνοδεύσει» την αποπληρωμή των δανείων μέσω πρόσβασης στις χρηματαγορές.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), ο οποίος αμφισβήτησε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Σολτς μίλησε για «λάθος πληροφορία» και τόνισε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει.

«Αυτή τη στιγμή τρέχουν 10 δισεκατομμύρια ευρώ του ΔΝΤ ως δάνεια τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2024 και τα οποία έχουν έναν ρόλο στο πρόγραμμα. Και επειδή βεβαίως το ΔΝΤ φροντίζει για τα χρήματά του, θα συμμετάσχει και στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα», δήλωσε και επεσήμανε ότι δεν είχε νόημα να δοθεί το επιπλέον ποσό του 1,6 δισ. από το ΔΝΤ, από την στιγμή που ούτως ή άλλως δεν χρειάστηκαν τελικά όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος.

Ο κ. Σολτς κάλεσε τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν την εισήγηση της κυβέρνησης, με τη Μπούντεσταγκ λίγο αργότερα να ανάβει «πράσινο» για την απόφαση του Eurogroup.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης