Σε επίπεδα που δεν είχε ξαναβρεθεί από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης διαπραγματεύεται η σουηδική κορόνα, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για ιστορικές εκλογές που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν δραματικά το πολιτικό της τοπίο.

Η κορόνα υποχωρεί για πέμπτη ημέρα έναντι του ευρώ, αφού διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα και περισσοτέρων ετών.
Η πτώση έρχεται μετά από τα αδύναμα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, και ανεβάζει τις απώλειες από την αρχή του έτους για την κορόνα έναντι του ευρώ, σε περισσότερο από 8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώση του εθνικού νομίσματος συμπίπτει επίσης με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Οι traders εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν μέσω ανησυχιών ότι η Riksbank μπορεί να αναβάλει εκ νέου τα σχέδιά της για την αύξηση των επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά, καθώς αναμένει σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός παραμένει στο στόχο του 2%.

Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 6 Σεπτεμβρίου, τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η παρατεταμένη υποχώρηση της κορόνας αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων τα χαμηλότερα επιτόκια στη Σουηδία από όπου οπουδήποτε αλλού. Επισημαίνουν ακόμη τις δυνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου στην οικονομία, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές περισσότερο από πολλές άλλες.

«Εκτός από όλα αυτά, έχουμε τις σουηδικές γενικές εκλογές οι οποίες θεωρούνται από τους διεθνείς επενδυτές, ως ένα κρίσιμο γεγονός, με τη μνήμη ακόμη των ιταλικών εκλογών, του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Brexit και της εκλογής Trump, να είναι ακόμη νωπά στη μνήμη», αναφέρει ο Anders Eklof της Swedbank.

Από την πλευρά του ο Karl Steiner της SEB AB, σε note προς τους πελάτες της εταιρείας αναφέρει ότι βλέπει ένα «σαφή κίνδυνο ότι το τωρινό momentum» στη συναλλαγματική ισοτιμία της Σουηδίας, “θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι μετά την απόφαση για τα επιτόκια και τις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το εθνικιστικό, αντί-μεταναστευτικό κόμμα -τους Σουηδούς Δημοκράτες- να πρόκειται να καταγράψει μεγάλα κέρδη στη Βουλή, ενώ ορισμένες το δείχνουν ακόμη και πρώτο κόμμα, μπροστά από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.

«Φαίνεται ότι η κορόνα τελευταία έχει αρχίσει να αποτιμά ένα μεγαλύτερο ρίσκο ότι η κεντρική τράπεζα θα αναβάλει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το επόμενο έτος.
Αυτό που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κορόνα θα ήταν εάν η Riksbank ακολουθούσε το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος, ακόμη και αν μείωσαν την πιθανότητα να συμβεί αυτό ήδη τον Οκτώβριο», σχολίασε ο Eklof.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης