Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ισπανικής οικονομίας σε “Α-” από “ΒΒΒ+”, με θετικό outlook, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η συνολική οικονομική επίδοση της χώρας και η δημοσιονομική πορεία δεν έχουν παρεμποδιστεί από τις πολιτικές εντάσεις στην Καταλονία.

Η S&P αναμένει το ΑΕΠ της Ισπανίας να αυξηθεί με γρηγορότερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης την περίοδο 2018-2021, καθώς και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συνεχίσει να μειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο θετικό outlook, ο οίκος σημειώνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ισπανίας μέσα στους επόμενους μήνες, εάν η ισπανική κυβέρνηση επιτύχει μεγαλύτερη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών από ό,τι προβλέπεται από τον S&P.

Παράλληλα, κριτήριο θα αποτελέσει και ο αντίκτυπος που θα έχει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες της Ισπανίας.
Τέλος, έμφαση δίδει ο οίκος και στην υπόθεση της Καταλονίας, επισημαίνοντας ότι η υποχώρηση των πολιτικών εντάσεων θα υποστήριζαν επίσης μια απόφαση του S&P για αναβάθμιση.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η S&P αναβάθμισε την αξιολόγησή της για την Ισπανία, λαμβάνοντας υπόψιν τη διαρκή ισχυρή οικονομική επίδοση της χώρας η οποία συνοδεύεται από ένα σταθερό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η S&P, “βλέπει” ότι η ισπανική οικονομία έχει προοπτικές για σταθερή ανάπτυξη παρά τα πολιτικά εμπόδια. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,7% περίπου το 2018, πριν ο ρυθμός επιβραδύνει σταδιακά την περίοδο 2019-2021.

Κατά την άποψη της S&P, η ικανότητα της κυβέρνησης μειοψηφίας να εφαρμόσει την πολιτική της, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, περιορίζεται από το κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης, αναφέρει πως αναμένει η Καταλονία να παραμείνει μέρος της Ισπανίας, αν και “βλέπει” ότι οι πολιτικές εντάσεις στην περιοχή θα επιμείνουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης