Η S&P Global Ratings επιβεβαίωσε σήμερα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας στο «A+» και «A-1» αντίστοιχα, με σταθερό το outlook.

Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι το σταθερό outlook αντανακλά την άποψή του πως θα διατηρηθεί τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια η ισχυρή ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ καθώς και οι βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περιμένουμε το πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ να συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω από 5% ετησίως, παρά την περαιτέρω επιβράδυνση των δημόσιων επενδύσεων. Περιμένουμε, επίσης, η αυστηρότερη εφαρμογή των περιορισμών στον δανεισμό εκτός της κεντρικής κυβέρνησης να οδηγήσει σε πτωτική τάση τα δημοσιονομικά ελλείμματα» αναφέρει -μεταξύ άλλων- η S&P.

Επίσης, ο οίκος τονίζει ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, εάν η πιστωτική επέκταση επιβραδύνει σημαντικά, ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ παραμένει υγιής. Σε αυτό το σενάριο, σημειώνει ότι οι κίνδυνοι στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και στις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές θα μετριαστούν.

Προειδοποιεί, παράλληλα, ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Κίνα, εάν διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση χαλαρώνει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και επιτρέπει την υψηλότερη πιστωτική επέκταση να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη με έναν τρόπο που δεν είναι βιώσιμος σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περιμένουμε ότι μια τέτοια τάση θα αποδυναμώσει την ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας σε κλυδωνισμούς, θα περιορίσει τις επιλογές πολιτικής της κυβέρνησης και θα αυξήσει την πιθανότητα για μια πιο μεγάλη πτώση στη βασική τάση του ρυθμού ανάπτυξης» υπογραμμίζει.

Μικρός ο αντίκτυπος της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας έχει μέχρι τώρα μικρό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι περαιτέρω επιδείνωση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Όπως τονίζει, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική για να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την απασχόληση. Μια τέτοια πιθανή αλλαγή πολιτικής είναι να μειώσει τους περιορισμούς στην πιστωτική επέκταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης