Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα μεταξύ 3,340% – 3,348%, από το επίπεδο του 3,34% που ήταν την Παρασκευή. Στο επίπεδο του 2,25% κυμαίνονταν και η απόδοση του 5ετούς τίτλου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν σήμερα συναλλαγές 64 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 56 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου με 53 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,35% από 3,34% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,01% % να διαμορφωθεί στο 3,34% από 3,33%. .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1184 δολ. από το επίπεδο των 1,117 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η αναζωπύρωση της ανησυχίας για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ευνοεί τα νομίσματα που έχουν το χαρακτήρα «ασφαλούς καταφυγίου», όπως το ελβετικό φράγκο και το γιεν, ενώ έχει περιορισμένη αρνητική επίπτωση στο ευρώ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι πιθανόν την Παρασκευή να αυξηθεί το ποσοστό δασμών σε εισαγωγές προϊόντων 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα στο 25% από 10%, καθώς θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει ταχύτερα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αυτήν την εβδομάδα επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Liu He, στις ΗΠΑ.

Ευνοϊκά ήταν για το ευρώ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ο οποίος παρουσίασε μεγαλύτερη της εκτιμώμενης αύξηση. Θετικά επηρέασαν το δολάριο τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τα οποία επιβεβαίωσαν την τάση ενίσχυσης της απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,114%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,231%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,308% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1199 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης