Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά για δεύτερη ημέρα, καθώς οι έμποροι αναμένουν τις εξελίξεις για το αν θα συνεχιστούν οι ροές μετά το τέλος των εργασιών του αγωγού Nord Stream 1, αλλά και την ενίσχυση της αγοράς με το νορβηγικό αέριο.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου -ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημειώνει άνοδο 4,3%, στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειώνεται ότι σημείωσε άνοδο 4,9% την Τρίτη και έχει υπερδιπλασιάσει την αξία του τον τελευταίο μήνα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνει άνοδο 18%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο αγωγός έχει κλείσει για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης για διάστημα δέκα ημερών, αλλά η Γερμανία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να μην επαναφέρει πλήρως τον αγωγό σε λειτουργία μετά τις εργασίες.

Οι παραδόσεις από την Gazprom έχουν περιοριστεί εδώ και εβδομάδες, τόσο μέσω του Nord Stream όσο και μέσω της Ουκρανίας.  

Στη Νορβηγία, η διακοπή της παραγωγής στο κοίτασμα Sleipner παρατάθηκε έως την Παρασκευή. Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη χώρα έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έναν μήνα αυτή την εβδομάδα εν μέσω μη προγραμματισμένων διακοπών και είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης