Την τρίτη καλύτερη επίδοση από το 2008 κατέγραψαν στη διάρκεια του 2017 οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς οι CEOs ενθαρρύνθηκαν από την ανοδική πορεία των αγορών για να επιδιώξουν συμφωνίες, ακόμη και όταν οι «στόχοι» τους αντιστέκονταν.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, οι εταιρείες διαπραγματεύτηκαν μεγάλες συμφωνίες εφέτος, ακόμη και πριν να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Trump θα γίνουν νόμος, καθώς επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης ανά τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της εταιρείας επεξεργαστών Broadcom που κατέθεσε πρόταση 103 δισ. δολαρίων για την απόκτηση της Qualcomm Inc., οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν αρχικά να εμπλακούν σε συζητήσεις.

«Σε περιπτώσεις όπου εταιρείες έχουν πουληθεί, σχεδόν το 80% αυτών ξεκίνησε με τον αγοραστή να προσεγγίζει τον πωλητή, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που αποφάσισαν να πουλήσουν» τόνισε ο Michael Carr της Goldman Sachs Group.

«Κάποιες από αυτές τις συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν από τους αγοραστές που πιστεύουν ότι δεν θα συναντήσουν ανταγωνισμό, κάτι που τους ενθαρρύνει να πιέσουν επιθετικά τους στόχους τους εμπιστευτικά, με τη σιωπηρή απειλή ότι θα το δημοσιεύσουν» πρόσθεσε ο Carr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνολικό ποσό των εξαγορών και συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2017 διαμορφώθηκε στα 3,54 τρισ. δολάρια, σχεδόν αντίστοιχο με τα 3,59 τρις του προηγουμένου έτους. Το peak έτος μετά το 2008 ήταν το 2015, όταν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις ανήλθαν σε 4,22 τρισ. δολάρια.

Το περιβάλλον ήταν ευνοϊκό για συμφωνίες τα τρία τελευταία χρόνια λόγω της διαθεσιμότητας φθηνής εξυπηρέτησης χρέους και της υψηλής εμπιστοσύνης των στελεχών. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επίσης δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις συμφωνίες.

«Η γεωπολιτική αβεβαιότητα είχε σχετικά μικρή επίδραση εφέτος» τόνισε ο Cyrus Kapadia, αντιπρόεδρος της Lazard.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης