Περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο φαίνεται πως παραμένει και τον Ιούλιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, NSI. Τα στοιχεία δείχνουν πτώση στη βιομηχανία και τις κατασκευές, συγκράτηση στα επίπεδα του περασμένου μήνα σε ό,τι αφορά το εμπόριο και αύξηση στον τομέα των υπηρεσιών.

   Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, ο σύνθετος Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος κατέγραψε μείωση κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες ως αποτέλεσμα της ελαφρώς επιδεινούμενης εκτίμησης και προσδοκιών των επιχειρηματιών σε ό,τι αφορά την κατάσταση των εταιρειών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Μάλιστα, η NSI έχει καταγράψει ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις για τις εξαγωγές και την παραγωγή για το επόμενο τρίμηνο. Η μέση παραγωγική ικανότητα, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, αυξήθηκε κατά 1,2 μονάδες και έφτασε σε ποσοστό το 76,9% και οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες είναι θετικές.

   Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το οικονομικό περιβάλλον παραμένουν εκ των βασικών εμποδίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιομηχανίας.

   Στον τομέα των κατασκευών, ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, τον Ιούλιο, μειώθηκε κατά 0,8% λόγω της αλλαγής της εκτίμησης των επιχειρηματιών για την παρούσα κατάσταση από “καλή” σε “ικανοποιητική”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα για την κατασκευαστική δραστηριότητα, τους τελευταίες τρεις μήνες κατεγράφη πτώση, ενώ επιφυλακτικές είναι οι εκτιμήσεις και για το επόμενο τρίμηνο.

   Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος -και σε αυτή την περίπτωση- όπως και ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο τομέα εκτιμάται πως είναι τα μεγαλύτερα “εμπόδια” για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης στις κατασκευές, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων του τομέα αναμένουν αύξηση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

   Στο λιανεμπόριο, ο σύνθετος Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο μήνα. Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών του τομέα για τις εταιρείες τους είναι θετικές για το επόμενο εξάμηνο. Οι προβλέψεις τους για τον όγκο των πωλήσεων και τις παραγγελίες στους προμηθευτές παραμένουν θετικές για το επόμενο τρίμηνο, αν και είναι πιο επιφυλακτικές σε σχέση με τον Ιούνιο.

   Ο ανταγωνισμός, η χαμηλή ζήτηση και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον παραμένουν τα πιο σοβαρά εμπόδια στην επιχειρηματική ανάπτυξη, ενώ τον περασμένο μήνα καταγράφηκε κι ενίσχυση του αρνητικού αντίκτυπου από την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

   Αναφορικά με τις τιμές πώλησης, οι μάνατζερ των εταιρειών του συγκεκριμένου τομέα αναμένουν ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα και στους επόμενους τρεις μήνες.

   Για τον τομέα των υπηρεσιών, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος τον Ιούλιο καταγράφει αύξηση κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στον κλάδο αλλά και των θετικών εκτιμήσεων των ανθρώπων του κλάδου, που “βλέπουν” βελτίωση στον τομέα της ζήτησης, αν και οι προσδοκίες τους για το επόμενο τρίμηνο είναι λιγότερο ευοίωνες.

   Τα βασικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα είναι ο ανταγωνισμός, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που φαίνεται να διατρέχει την ίδια τη “ραχοκοκαλιά” της οικονομίας”.

   Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης στον τομέα των υπηρεσιών, αναμένεται μια κάποια αύξηση, αλλά δεν διαφαίνονται μεγάλες αλλαγές τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης