Η υποχρηματοδότηση της υγείας και ειδικά του φαρμάκου αναδείχθηκε στη 10η Διημερίδα επιχειρηματικότητας και επικοινωνίας υγείας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

 Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η φαρμακευτική δαπάνη να ακολουθήσει τη βαθμιαία ετήσια αύξηση της δημόσιας υγειονομικής δαπάνης. Ενδεικτικά, το 2022 θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, όμως, το claw back αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό. Μια βαθμιαία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν μπορεί να απορροφήσει τους τριγμούς στην αγορά του φαρμάκου, με τις επιχειρήσεις να είναι στο «κόκκινο».

Οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις θα ξεπεράσουν για το 2018 το 1,4 δισ. ευρώ, η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από 35%, 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, κυρίως οι ελληνικές, οδηγούνται σε αδιέξοδο. Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν επανειλημμένα ζητήσει άμεση αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διόρθωση αυτή μπορεί να είναι άμεση με αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ για το εξωνοσοκομειακό και νοσοκομειακό φάρμακο, ή έμμεση με εξαίρεση εμβολίων και παραγώγων αίματος, όπως έχει προτείνει η φαρμακοβιομηχανία.

Όσο για έναν δικαιότερο μηχανισμό επιστροφής (claw back), η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει να μοιραστεί η φαρμακευτική δαπάνη σε τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς, ώστε κάθε κατηγορία φαρμάκων να πληρώνει για την επιβάρυνση που προκαλεί.

Οι τρεις κατηγορίες μπορούν να είναι μία για τα εντός καθεστώτος προστασίας φάρμακα, μία για τα εκτός προστασίας και τα γενόσημα και μία για τα ακριβά φάρμακα του ν. 3816.

Πάντως, το πολυνομοσχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική που έχει αναμένεται από το υπουργείο Υγείας, φαίνεται να έχει καθυστερήσει, αφήνοντας ανοιχτή τη συζήτηση για το πώς θα ρυθμιστεί το θέμα του claw back.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης