Την ανάγκη οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νέο ταμείο να γίνουν το ταχύτερο δυνατό ούτως ώστε να υπάρχουν επαρκείς πόροι στήριξης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κατά το επόμενο τέταρτο στάδιο που ξεκινά το φθινόπωρο μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως το συνολικό κόστος μέτρων υπολογίζεται στα 24 δισ. ευρώ.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών είπε πως θα υπάρξει συζήτηση αργότερα μέσα στο έτος με τους Ευρωπαίους εταίρους, όταν θα υπάρχουν παραπάνω στοιχεία για τα δεδομένα του 2020 και του 2021. Εκτιμά ότι «θα υπάρξει κοινό έδαφος, όπως πάντα υπάρχει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για την πιθανή προσφυγή στον ESM λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού, ο υπουργός επανέλαβε πως προς το παρόν δεν είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά τα λεφτά αυτά είναι διαθέσιμα έως και το 2022. «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε το μαξιλάρι ασφαλείας του ESM» επισήμανε.

Για τη δεύτερη κίνηση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ επανέλαβε πως ήταν «μέρος του σχεδιασμού μας προ υγειονομικής χρήσης» και ότι «θα επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας το δεύτερο μισό του χρόνου».

Αυτό που τώρα έχει σημασία είναι να υπάρξει συμφωνία άμεσα, παραμερίζοντας διαφωνίες, ούτως ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα το ταχύτερο δυνατό και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή χρήση τους για να ισχυροποιηθεί η οικονομία μας, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος επισήμανε πως, πριν από την κρίση, το ελληνικό χρέος ήταν σε ισχυρή πτωτική πορεία και παρά την κρίση η Ελλάδα πέτυχε να προσφύγει στις διεθνείς αγορές με καλούς όρους.

Βεβαίως φέτος το χρέος θα αυξηθεί, είπε, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα θα έχει την 4η υψηλότερη αύξηση το 2020. Το 2021 θα είναι το κράτος με τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητα του.

Η επισήμανση έγινε μετά την παρατήρηση πως ακόμη είναι σε ισχύ οι κανόνες μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

Γρήγορες αποφάσεις

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως στην 4η φάση «ο στόχος είναι να κερδίσουμε ξανά τη δυναμική που είχαμε πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης» και επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει άμεσα επαρκής χρηματοδότηση από την ΕΕ για να διασφαλισθεί η προσπάθεια. Είπε πως θα χρησιμοποιηθούν οι νέοι αυτοί οι πόροι για τη στήριξη κυρίως της «πράσινης» ανάπτυξης, της έρευνας και της καινοτομίας και των υπολοίπων στόχων που θα περιλαμβάνονται στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Η Ευρώπη όμως, επισήμανε, ότι μέχρι τώρα παρείχε «φάρμακα αλλά όχι το εμβόλιο για την υγειονομική κρίση», εξηγώντας πως αυτό το εμβόλιο μπορεί να είναι η νέα πρόταση για το ταμείο ανάπτυξης.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι υγειονομική κρίση προκάλεσε παγκόσμιο οικονομικό σοκ και πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες δέχονται τριγμούς. Ωστόσο επισήμανε πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβη κατά τη χρηματοοικονομική κρίση προ δεκαετίας, η Ευρώπη αντέδρασε και έλαβε μέτρα στήριξης άμεσα.

Ανέφερε τα μέτρα που έλαβε η Ευρώπη μέχρι στιγμής, με ειδική αναφορά στις αποφάσεις που πήρε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην Ελλάδα από την εκκίνηση της οικονομικής κρίσης, η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει την υγεία και τα νοικοκυριά. Ο στόχος επιτεύχθηκε, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για την οικονομία, για τους επιχειρηματίες, για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες. Στην επόμενη φάση, ανέφερε, κατά τη διάρκεια του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας δίνεται έμφαση στη στήριξη όσων έχουν πληγεί αλλά και στην παροχή ρευστότητας στην οικονομία.

Περιέγραψε τους τρεις πυλώνες δράσης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην τρίτη φάση ανάκαμψης μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη στήριξη των εργαζομένων, την παροχή ρευστότητας και τη στοχευμένη στήριξη των κλάδων που δέχτηκαν ισχυρότερο πλήγμα.

O υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «θα κάνουμε πλήρη χρήση του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει» με βάση τις αποφάσεις της EE και πως «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα υφιστάμενα εργαλεία» αλλά και «ζητάμε δραστικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης