Στην Αθήνα οι Θεσμοί- Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 14:25
Στην Αθήνα οι Θεσμοί- Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις
«Στρώθηκαν στην δουλειά» οι εκπρόσωποι των Θεσμών, που βρίσκονται από χθες αργά στην Αθήνα, για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομικής πορείας της χώρας και με έπαθλο την πρώτη δόση από τα 750 εκατ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών μέσω ελληνικών ομολόγων.

Σήμερα έχουν διαδοχικά ραντεβού με τους εκπροσώπους όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Αύριο έχουν συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, εν συνεχεία κλιμακώνεται η διαπραγμάτευση με το επιτελείο της κυβέρνησης και την Παρασκευή αναχωρούν.
Θεωρείται πολύ πιθανό να εκδοθεί ανακοίνωση κατά την αναχώρησή τους.

Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται εδώ από την προηγούμενη εβδομάδα.
Συνεχίζουν και σήμερα τις διαπραγματεύσεις τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Μία πρώτη αποτίμηση θα γίνει στο Euroworking Group της 31ης Ιανουαρίου.
Τελικό ορόσημο είναι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Οι ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να αποφασίσουν αν η κυβέρνηση έχει κάνει επαρκή πρόοδο στο Ν. Κατσέλη, στα NPLs, στο δημόσιο, στο κατώτατο, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά προϊόντων και στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ώστε να ενεργοποιήσουν τις παρεμβάσεις το χρέος που συνδέονται με αυτά.

Ο λόγος για τα 750 - 850 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν.
Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση δεν συνδέεται μόνο με τα προαπαιτούμενα, αλλά με και το γενικότερο κλίμα που δημιουργείται στην οικονομία.

Αυτό λοιπόν που έχει αρχίσει να συζητείται είναι αν πέρα από τις καθυστερήσεις που διαπιστώθηκαν (και μεγαλοφώνως την προηγούμενη εβδομάδα) θα συνυπολογισθούν πολιτικά τα αρνητικά ευρήματα στο πεδίο των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Ο λόγος για τα μεγάλα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που θα αποτυπώνονται στην παράλληλη έκθεση που γράφεται για την Ελλάδα (χρέος, τράπεζες, μεγάλο εξωτερικό άνοιγμα, κοινωνικά ζητήματα κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, οι ΥΠΟΙΚ στις 11/3 θα πρέπει να λάβουν μία πολιτική απόφαση. Και από αυτή θα διαμορφωθεί και το πακέτο διαθεσίμων αλλά και το κλίμα στην αγορά και στους επενδυτές.

Προς το παρόν τα ευρήματα δείχνουν τα δομικά ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά και ανησυχούν τους δανειστές. Και τούτο ειδικά δεδομένου του πολιτικού κύκλου στην Ελλάδα, ο οποίος φέρεται να επιβραδύνει και άλλο τις αναγκαίες παρεμβάσεις…

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 14:25