Στην έκδοση 7ετούς ομολόγου αναμένεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Την πρόθεσή του ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει αύριο, Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Στόχος οι θεσμικοί επενδυτές

Η προσέλκυση «καλών» επενδυτών κι όχι ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο είναι ο κεντρικός στόχος του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και τούτο διότι η κάλυψη της έκδοσης από θεσμικούς επενδυτές θα δώσει και το «στίγμα» της αξιοπιστίας προς τα ελληνικά ομόλογα.

Προς τον σκοπό αυτόν είχε γίνει εδώ και καιρό από τον ΟΔΔΗΧ όλη η αναγκαία προετοιμασία. Αρμόδια στελέχη εκτιμούσαν επίσης ότι η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων θα συνεχισθεί, ανεξάρτητα από τα προσωρινά σκαμπανεβάσματα των αποδόσεων.

Το οικονομικό επιτελείο στρέφει την προσοχή του πλέον στις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Κατά τη σύσκεψη «κορυφής» στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί κ.κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης, έγινε εκ νέου σαφές ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού θα τονώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.  

Το ίδιο μήνυμα είναι επιθυμητό να δοθεί μέσα από τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στην επόμενη έκδοση ομολόγων, αλλά και από το τέλος στους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν απομείνει στην ελληνική αγορά.

Τι είχε προαναγγείλει το Reuters την περασμένη Δευτέρα

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη δυναμική της νέας κυβέρνησης για την έκδοση νέου ομολόγου με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχαν αναφέρει πηγές στο Reuters την περασμένη Δευτέρα.

Δύο τραπεζίτες από τις δύο βασικές ανάδοχες ελληνικές τράπεζες είχαν δηλώσει «ότι η χώρα θα μπορούσε να εκδώσει ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο ήδη αυτήν την εβδομάδα».

Μια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών είχε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θέλει να εκδώσει νέο ομόλογο τις προσεχείς εβδομάδες επωφελούμενη από τις χαμηλές αποδόσεις, αλλά δεν θα προχωρήσει μέχρις ότου δώσει το τελικό «πράσινο φως» η νέα κυβέρνηση.

«Ο ΟΔΔΗΧ είναι πολύ θετικός και ακούμε ότι θα μπορούσε να συμβεί ήδη από αυτήν την εβδομάδα» δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες, επισημαίνοντας πως η τράπεζα που θα εκδώσει τα ομόλογα δεν θα είναι ούτε η KfW ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Ωστόσο, η έκδοση θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο περισσότερο, για να πάρει τις εγκρίσεις από τη νέα κυβέρνηση».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι, αν επανεκλεγεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα επεδίωκε ένα σχέδιο πρόωρης εξόφλησης περίπου του 40% του συνόλου των 9,5 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ μέχρι τον Σεπτέμβριο, αποφεύγοντας τα υψηλά επιτόκια 5,1 – 5,2%.

Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου το 2,01%. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση ήταν στο 4,4% στις αρχές του 2019.

Όπως αναφέρει το Reuters, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις εφέτος, παίρνοντας ώθηση από την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πιο υποστηρικτική νομισματική πολιτική, αλλά και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη και στο μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ.

Το ράλι αυτό πήρε την ανιούσα μετά τις εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας ελπίδες για νέα εστίαση στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Οι τραπεζίτες ανέφεραν στο Reuters ότι η Ελλάδα είναι πιθανότερο να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος, με τις πενταετείς αποδόσεις να κυμαίνονται γύρω στο 1,15%.

«Θα τολμούσα να πω ότι θα ήταν ανόητο να μην εκμεταλλευτούμε αυτό το εκπληκτικό παράθυρο ευκαιρίας» δήλωσε ο δεύτερος τραπεζίτης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης