Οι Βρετανοί αγρότες και παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα στο οποίο κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να τους δώσει μια σαφή απάντηση: αν προχωρήσουν σε εξαγωγή των προϊόντων τους την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να αναγκαστούν να καταβάλουν δασμούς εφόσον η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Μαρτίου χωρίς να υπάρχει μια συμφωνία.

Η ημερομηνία του διαζυγίου έχει καθοριστεί για τις 29 Μαρτίου, όμως η Μινέτ Μπάτερς, η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU) τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να λάβει αποφάσεις άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την επόμενη εβδομάδα θα αποπλεύσουν από τη Βρετανία τα πλοία που θα μεταφέρουν προϊόντα –μεταξύ των οποίων και τρόφιμα προς εξαγωγή– τα οποία θα φτάσουν στον προορισμό τους μετά τις 29 Μαρτίου, εξήγησε στο ετήσιο συνέδριο της NFU.

«Για αυτό οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να αποφασίσουν τώρα αν θα φορτώσουν τα προϊόντα τους σε πλοία που θα αποπλεύσουν από τα βρετανικά λιμάνια στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη», πρόσθεσε.

Πηγές προσκείμενες στον αγροτικό τομέα εξήγησαν ότι, για παράδειγμα τα φορτία κατεψυγμένου κρέατος με προορισμό την Άπω Ανατολή χρειάζονται περίπου έναν μήνα για να φτάσουν στον προορισμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι από αυτούς τους προορισμούς έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ, οι οποίες δεν θα ισχύουν για τη Βρετανία στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Έτσι, είναι πιθανό να χρειαστεί να καταβληθούν δασμοί ή να τεθούν άλλα εμπορικά εμπόδια.

Η Μπάτερς σημείωσε ότι, εκτός από την απειλή των δασμών, ορισμένοι τομείς όπως οι παραγωγοί φρούτων και λουλουδιών δεν γνωρίζουν αν θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν μετανάστες ως εποχικούς εργάτες.

«Είναι απολύτως σοκαριστικό που οι αγρότες –και ευρύτερα οι βρετανικές επιχειρήσεις– βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Δεν ζητώ συγγνώμη επειδή λέω ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα συνιστούσε καταστροφή για τη βρετανική γεωργία», υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης