Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, βρέθηκε σήμερα ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Eric Paquet, στο πλαίσιο ενημέρωσης, ενόψει και του Προγράμματος «Ορίζοντας -Ευρώπη», που θα είναι ο διάδοχος του «Ορίζοντας-20.20», που αποτελεί το βασικό πρόγραμμα πλαίσιο για την Έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας επισκέφθηκε Ινστιτούτα του ΙΤΕ και δήλωσε ενθουσιασμένος από τη δουλειά που γίνεται στο Ίδρυμα το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, κατέχει μια σημαντική θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το ΙΤΕ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο γενικότερα στην έρευνα. Μιλάμε για τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή έρευνα που είναι τεράστια και έτσι θα πρέπει να παραμείνει», δήλωσε ο Jean-Eric Paquet.

Σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη και την ενημέρωση για το Πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΙΤΕ Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, αποκαλύπτοντας ότι το Ίδρυμα, με μια πρόσφατη κατάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι το πρώτο στην Ελλάδα και το 10ο στην Ευρώπη στην προσέλκυση χρηματοδοτικών πόρων.

«Αν σκεφτεί κανείς ποια Ιδρύματα είναι πιο πάνω από εμάς, είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα μεγάλο κατόρθωμα, ένα ελληνικό ίδρυμα να μπορεί να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα των ερευνητικών ιδρυμάτων της Ευρώπης σε ότι αφορά τη διεκδίκηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων, που πάντα βασίζεται στην επιστημονική αριστεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό και αυτός είναι ο λόγος που ενημερωνόμαστε απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο κ. Ταβερναράκης, διευκρινίζοντας ότι απαιτείται προετοιμασία σε ότι αφορά τις αλλαγές που θα προκύψουν, έτσι ώστε το Ίδρυμα να εξακολουθήσει να είναι ανταγωνιστικό σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση κοινοτικών πόρων.

Στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και την αποτελεσματικότητα του ΙΤΕ αναφέρθηκε και ο κ. Jean-Eric Paquet λέγοντας τα εξής: «Το ΙΤΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί και συνδυάζει πολύ εύστοχα χρηματοδότηση από διάφορες πηγές. Τόσο ευρωπαϊκά όσο και εθνικά προγράμματα και το αποτέλεσμα φαίνεται από μόνο του. Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή χώρα, όμως, έχει αποδείξει ότι δεν έχει μόνο υποδομές αλλά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το ανθρώπινο δυναμικό, που κάνει εξαιρετική δουλειά».

Η Πατρίτσια Κυπριανίδου, γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, αναφέρθηκε στο ΙΤΕ αλλά και στο πρόγραμμα «Ορίζοντας-Ευρώπη», που φιλοδοξία, όπως εξήγησε, είναι να φτάσει σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων για την έρευνα τα 100 δισ. ευρώ.

«Το ΙΤΕ έχει ένα ισχυρό brand name και οι επιστήμονες εδώ κάνουν εξαιρετική δουλειά, όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας ή Ευρώπης αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά σε ορισμένους τομείς. Η εργασία που γίνεται εδώ είναι πολύ ανταγωνιστική, τόσο στην έρευνα αιχμής όσο και στην έρευνα που οδηγεί σε οικονομικό αποτέλεσμα και που οδηγεί τη χώρα σε μια οικονομία της γνώσης, που μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος, που είναι ήδη εδώ», δήλωσε η κ. Κυπριανίδου και εξήγησε ότι τόσο η Γενική Γραμματεία όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, στηρίζουν το έργο και τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΙΤΕ.

«Έχουμε δώσει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι ανοιχτά για το ΙΤΕ και τα αξιολογεί και τα αξιοποιεί το Ίδρυμα στο μέγιστο βαθμό», τόνισε η κ. Κυπριανίδου, σημειώνοντας ότι στη μεγάλη χρονική περίοδο διαβουλεύσεων στην Ευρώπη για την Επιστήμη και την Καινοτομία μέχρι το 2021, η Γενική Γραμματεία επιθυμεί τη βοήθεια και την ουσιαστική συμμετοχή των επιστημόνων και του ΙΤΕ.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, πάντως, αναφέρθηκε και στα δύο νέα Ινστιτούτα, της Αστροφυσικής και της Πετρελαϊκής Έρευνας, εξηγώντας ότι θα βοηθήσουν και ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου να δραστηριοποιηθούν σε πεδία που πριν δεν ήταν δυνατόν.

«Η ίδρυση αυτών των Ινστιτούτων δίνει νέες δυνατότητες προσέλκυσης κονδυλίων, που θα αφορούν τις δραστηριότητές τους. Έχοντας αυτά τα δύο Ινστιτούτα μπορούμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε πεδία που δεν είχαμε τη δυνατότητα πριν».

Στη διάρκεια της επίσκεψης στο ΙΤΕ, ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Eric Paquet, είχε τη δυνατότητα να συζητήσει και με νέους ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης