Τη λήψη μέτρων για πρόσθετη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και των νοικοκυριών, που λόγω Covid-19 εξακολουθούν να δυσκολεύονται οικονομικά, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

«Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο οι ΜμΕ, είναι να στηριχτούν από την κυβέρνηση με γενναία μέτρα», τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, επισημαίνοντας πως «αίτημα του επιμελητηριακού κόσμου, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών, είναι η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των στοιχείων που ενσωματώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, προκειμένου να καταδείξει την δεινή οικονομική θέση των ΜμΕ, συμπεριλαμβάνεται η έκδοση υπερτριπλάσιων διαταγών πληρωμής για επιχειρήσεις που εξέδωσε το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης μέχρι τον Σεπτέμβριο φέτος, έναντι του 2019.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΒΕΘ, μέχρι και τον φετινό Σεπτέμβριο εκδόθηκαν 5.323 διαταγές πληρωμής, από 1.630 στο σύνολο του 2019, ενώ στο 9μηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν 378 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, 134 πτωχεύσεις και 1.491 προσημειώσεις.

Το ΒΕΘ προτείνει μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων η αναστολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αύξηση των τιμών της ενέργειας για το διάστημα της κρίσης και η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για το ίδιο διάστημα, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα για τα νοικοκυριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης