Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται αυτή την εβδομάδα στη διαδικασία άντλησης πόρων από τις κεφαλαιαγορές μέσω της έκδοσης 10ετούς και 20ετούς ομολόγου, ξεκινώντας τον μαραθώνιο δανεισμού ενόψει Ταμείου Ανάκαμψης, ο οποίος θα καταστήσει την Ένωση σημαντικό αυτόνομο παίκτη στις αγορές ομολόγων.

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της Κομισιόν ως εκπροσώπου των 27 χωρών-μελών στις αγορές για το πρόγραμμα SURE, πρόγραμμα χορήγησης έως 100 δισ. ευρώ σε δάνεια στα κράτη-μέλη προκειμένου να στηρίξουν την απασχόληση εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τιμολόγηση των ομολόγων αναμένεται να γίνει εντός της Τρίτης, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της έκδοσης, και θα αποτελέσει τροχιοδεικτική βολή για το κόστος δανεισμού της ΕΕ, η οποία αναμένεται να δανειστεί «ιλιγγιώδη» ποσά μέσα στο 2021.

Τόσο όσον αφορά το SURE, όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, οι Βρυξέλλες αναμένεται να εκδώσουν χρέος συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ μόνον το 2021, ευρισκόμενη πίσω μόνον από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης, δηλαδή την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

H EE διαθέτει ενεργές εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία την περίοδο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομόλογο το οποίο ωριμάζει τον Απρίλιο του 2031 αλλάζει χέρια με αρνητικά απόδοση -0,24%, γεγονός που υποδηλώνει ότι ναι μεν η ΕΕ δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία ή την Ισπανία, ωστόσο πληρώνει premium σε σχέση με το 10ετές γερμανικό ομόλογο, με απόδοση -0,61% ή το γαλλικό 10ετές, με απόδοση -0,33%.

Ήδη η ΕΕ έχει εγκρίνει δάνεια ύψους 87,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, με την Ιταλία και την Ισπανία να επωφελούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, με εισροές 27,4 δισ. ευρώ και 21,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τη διαχείριση της εξόδου της Κομισιόν στις αγορές έχουν αναλάβει οι Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura και UniCredit.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης