Στην 5η κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας η οποία φαίνεται να συνεχίζει να ανησυχεί και δηλώνει έτοιμη να αναλάβει δράση για να εξουδετερώσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πληθωρισμός που έχει ξεπεράσει το 11%.

Μια ημέρα αφότου η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1994, η ΒοΕ διατήρησε την πιο σταδιακή προσέγγισή της καθώς προειδοποίησε ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εννεαμελής επιτροπή νομισματικής πολιτικής ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης στο 1,25%, το ίδιο ποσοστό με τον Μάιο, όταν κάποια μέλη είχαν ψηφίσει υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.

Το βρετανικό επιτόκιο είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Πρόκειται για την πέμπτη φορά που η ΒοΕ έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο, όταν έγινε η πρώτη τράπεζα που σύσφιξε τη νομισματική της πολιτική μετά την έναρξη της πανδημίας.

Αλλά ορισμένοι επικριτές δηλώνουν ότι κινείται πολύ αργά για να σταματήσει την άνοδο του πληθωρισμού από το να παγιωθεί στους μισθούς και τις πληθωριστικές προσδοκίες από το να βλάψουν την οικονομία μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κλίμακα, ο ρυθμός και το timing περαιτέρω αυξήσεων θα αποτυπώνει την εκτίμηση της Επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και τις πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η ΒοΕ.
«Η Επιτροπή θα είναι σε εγρήγορση για ενδείξεις πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, και εάν χρειαστεί να δράσει δυναμικά ως απάντηση».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης