Στο 3,83% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Στο 3,83% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, παρόλο που κυρίαρχησαν οι πωλητές.

Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 3,83%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,33%, να διαμορφωθεί στο 3,50% από 4,49% που έκλεισε χθες.

Συνεχίζουν να προβληματίζουν τα αμερικανικά ομόλογα

Η λεγόμενη αντιστροφή των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων απασχολεί τους επενδυτές. Στην παρούσα φάση, οι αποδόσεις των διετών ομολόγων στις ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά με αυτές των δεκαετών και ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον τα μακροχρόνια ομολόγα να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα βραχυχρόνια (αντιστροφή της καμπύλης).

Όποτε είχε συμβεί αυτό κατά το παρελθόν, η οικονομία είχε οδηγηθεί σε ύφεση, γεγονός που φαίνεται να προβληματίζει για μία ακόμη φορά την επενδυτική κοινότητα.

Ο πρώην επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι, προειδοποίησε πάντως ότι τα μηνύματα που στέλνει η καμπύλη των επιτοκίων δεν είναι είναι ασφαλή για τη διενέργεια προβλέψεων και τούτο, διότι η καμπύλη των επιτοκίων έχει πλέον αλλοιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, εξαιτίας των εκτεταμένων παρεμβάσεων που πραγματοποιούν οι κεντρικές τράπεζες.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018, 17:55