Συνεχίζει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά, παρόλο που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να συντηρείται το θετικό κλίμα στην περιφέρεια.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι η ΕΚΤ μέσα στον Ιανουάριο προχώρησε σε αγορές ιταλικών ομολόγων ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα αγόρασε γαλλικά ομόλογα 2,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγορές αυτές πραγματοποιήθηκαν εν όψει αποπληρωμών ιταλικών και γαλλικών ομολόγων που θα πραγματοποιηθούν εντός του Φεβρουαρίου, καθώς τον Ιανουαρίου δεν υπήρχαν λήξεις ιταλικών τίτλων. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητη την αξία του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που έχει συγκεντρώσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο ανέρχεται στα 2,6 τρισ. ευρώ.

Οι νέες αυτές αγορές ομολόγων στις οποίες προχωρά η ΕΚΤ “αντισταθμίζουν” την αξία των ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο το ενεργητικό της, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι. Ο ίδιος όταν κήρυξε τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το Δεκέμβριο του 2018 είχε διευκρινίσει ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε «καθαρές αγορές ομολόγων από τις αρχές του 2019».

Έτσι για παράδειγμα τον Φεβρουάριο στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ λήγουν ιταλικά ομόλογα ύψους 23 δισ. ευρώ. Η απόδοση του ιταλικού 10ετους ομολόγου έχει υποχωρήσει εντός του Ιανουαρίου στο 2,6% από 2,9% που ήταν στις αρχές του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγορές της ΕΚΤ συντηρούν το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα εμμέσως να ωφελούνται και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία παραμένουν αποκλεισμένα από το χαρτοφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι να αναβαθμιστεί το αξιόχρεο της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 13 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,90% από 3,88% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,15%, να διευρυνθεί στο 3,75% από το 3,70% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματευτεί στα 1,1425 δολ. από το επίπεδο των 1,1406 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,106%.

Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,235%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,309% και τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1394 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης