Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα η απόδοση του ελληνικούς δεκαετούς ομολόγου, ενώ αντίθετα πιέσεις δέχονται οι ιταλικοί κρατικοί τίτλοι μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Τραμπ να υπόσχεται βοήθεια στην Ιταλία για το χρέος.

Παράλληλα, ανοδικές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι αποδόσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη με το focus εστιασμένο στις εμπορικές διαμάχες και τον Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομόλογα: Στο 4,18% το ελληνικό 10ετές, πιέσεις στην Ιταλία μετά την πρόταση Τραμπ για το χρέος

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Il Corriere della Sera, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ιταλία για να χρηματοδοτήσει το χρέος της το επόμενο έτος.

Επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμους Ιταλούς αξιωματούχους η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την προσφορά για βοήθεια στην Ιταλία στη συνάντηση που είχε με τον Κόντε στα τέλη του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά οι αγορές υποδέχτηκαν θετικά την προσφορά Τραμπ, όμως μια δεύτερη σκέψη στη συνέχεια οδήγησε σε αναθεώρηση και συνεπώς αύξηση των ιταλικών αποδόσεων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση Τραμπ στην Ιταλία είναι αυτή που έχει κλέψει την προσοχή των traders. Στην αρχή η αντίδραση ήταν θετική, άλλα μόλις αξιολογήθηκαν οι λεπτομέρειες η αισιοδοξία ξεθώριασε», σχολίασε ο Christoph Rieger της Commerzbank.

Είμαι επιφυλακτικός όσον αφορά αυτή την προοπτική, διότι ούτε οι ΗΠΑ διαθέτουν κάποιο κρατικό επενδυτικό ταμείο, αλλά ούτε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ούτε η Fed έχουν την εντολή να προχωρήσουν σε μια τέτοια παρέμβαση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου που αρχικά αντέδρασε πτωτικά υποχωρώντας στο 3,08%, πλέον έχει αντιστρέψει την πορεία και κινείται πάνω από το 3,11%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού τίτλου υποχωρεί κατά 0,05% στο 4,18%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης