Με κατρακύλα 25% ξεκίνησε την εβδομάδα το αργό, σε μία επανάληψη της ελεύθερης πτώσης της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η κατάρρευση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού που έχει κλειδώσει την παγκόσμια οικονομία και οι ανησυχίες των επενδυτών ότι σταδιακά εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες για την τέλεια καταιγίδα στο εμπόρευμα.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε 4,16 δολ. ή 24,6% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 12,78 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο του συμβολαίου. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα σε μια πρωτοφανή συνεδρίαση, το συμβόλαιο του Μαΐου – το οποίο έληξε στο μεταξύ – έκλεισε με αρνητική τιμή στο -37,63 δολ. το βαρέλι.

Ενώ οι αμερικανικές γεωτρήσεις έχουν κατεβάσει ρυθμούς και η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να μειώνει την παραγωγής της ενόψει της ημερομηνίας εκκίνησης των περικοπών που συμφώνησε ο OPEC+, οι επενδυτές εστιάζουν εκ νέου στην υπερπροσφορά αργού που οδηγεί τις δεξαμενές κοντά στην πλήρη αποθηκευτική τους ικανότητα, εγείροντας φόβους για επανάληψη της κατάρρευσης που έστειλε το συμβόλαιο του Μαΐου σε επίπεδα κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία την περασμένη εβδομάδα.

H υπεραφθονία αναμένεται να δοκιμάσει τα όρια της αποθηκευτικής ικανότητας ακόμη και εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc., με τους traders, τα διυλιστήρια και τους παρόχους υποδομών να αναζητούν νέους τρόπους να αποθηκεύσουν αργό, όπως για παράδειγμα σε μικρές φορτηγίδες γύρω από τον ευρωπαϊκό κόμβο συναλλαγών πετρελαίου και σε αγωγούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κόμβος του Cushing της Οκλαχόμα, το σημείο παράδοσης των futures αμερικανικού αργού, γεμίζει γρήγορα και εντείνει τις πιέσεις για την τιμή του αμερικανικού σημείου αναφοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης