Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 ο χαλκός

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, 15:13
Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 ο χαλκός

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 καθώς η διάθεση για ρίσκο που επικρατεί στις αγορές βοήθησε τα χρηματιστήρια και άσκησε πιέσεις στο δολάριο.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα βοηθήσει μια ανάκαμψη στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι τιμές αυξήθηκαν 5,3% την προηγούμενη εβδομάδα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο.

Η σημερινή άνοδος έρχεται καθώς τα ασιατικά χρηματιστήρια άγγιξαν νέα υψηλά και το δολάριο υποχώρησε, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Το μέταλλο σημειώνει άνοδο παρά τις δημόσιες αργίες σε Κίνα και ΗΠΑ που συνέβαλαν στον χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Ενώ οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού απειλούν να υποβαθμίσουν τις προοπτικές, οι επενδυτές στηρίζονται στις αμερικανικές κυβερνητικές δαπάνες και στη διάθεση των εμβολίων για να τονώσουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Υπάρχει διάθεση για ρίσκο σε όλη την αγορά, είτε είναι πετρέλαιο, μετοχές ή μέταλλα» αναφέρει αναλυτής της BMO Capital Markets. «Είναι μία από αυτές τις αγορές όπου ακόμη και τα κακά νέα είναι καλά νέα» προσθέτει.

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή από τους 25 κορυφαίους παραγωγούς χαλκού δείχνει ότι η αγορά ενδέχεται να βρίσκεται σε μεγάλο έλλειμμα φέτος, «εάν επαληθευτεί το σενάριο για αύξηση της ζήτησης κατά 5%».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, 16:01