Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτινάχθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στο 14,7%, ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 20,5 εκατ. καθώς η πανδημίας έπληξε την οικονομία.

Το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε και ξεπέρασε το 10,8% στο οποίο είχε διαμορφωθεί το 1948.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απώλειες θέσεων εργασίας εξαιτίας του ότι έκλεισαν επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, έφεραν την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1939.

Συγκριτικά, σχεδόν 2 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν σε έναν μήνα το 1945, στο τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ζοφεροί αριθμοί ενισχύουν τις προσδοκίες των αναλυτών για μια βραδεία ανάκαμψη από την ύφεση που προκαλεί η πανδημία, προσθέτοντας σε μια σωρεία θλιβερών στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες, τις επιχειρηματικές επενδύσεις, το εμπόριο, την παραγωγικότητα και την αγορά εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το report υπογραμμίζει την καταστροφή που προκλήθηκε από τα lockdowns που επέβαλαν οι Πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις στα μέσα ΜΑρτίου για να επιβραδύνουν τον κορονοϊό.

Η καταστροφική απώλεια των θέσεων εργασίας, έπληξε περισσότερο τον κλάδο λιανικής, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και την μεταποίηση, αλλά όλες οι μεγάλες βιομηχανίες δέχθηκαν πλήγμα.

Ο τομέας της υγείας έχασε σχεδόν 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε σε διψήφιο ποσοστό από το χαμηλό της 50ετίας, στο 3,5%, πριν από δύο μήνες, αλλά το ποσοστό των εργαζόμενων σε αδράνεια είναι σχεδόν σίγουρα υψηλότερο.

Ένα ευρύτερο μέτρο για την ανεργία που περιλαμβάνει απογοητευμένους ανέργους που αναζητούν εργασία και άλλους στο περιθώριο της αγοράς εργασίας, εκτινάχθηκε στο ποσοστό-ρεκόρ του 22,8%.

Σε επτά εβδομάδες από το ξέσπασμα του ιού στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 33 εκατ. άνθρωποι έχουν αιτηθεί επιδόματος ανεργίας.

Ειδικότερα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια καταστράφηκαν από τον φόβο για τον ιό και το συνεπακόλουθο shutdown. Περιέκοψαν 7,6 εκατ. θέσεις εργασίας,τουλάχιστον προσωρινά, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν σπίτι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης