Στουρνάρας: Στο 1,9% θα ανέλθει η επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ από τους πόρους του Ταμείου Ανασυγκρότησης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020, 15:43
Στουρνάρας: Στο 1,9% θα ανέλθει η επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ από τους πόρους του Ταμείου Ανασυγκρότησης

Πρόσθετη αύξηση που προσεγγίζει το 2% ετησίως θα προκύπτει για το ΑΕΠ της Ελλάδος από τους πόρους του Ευρωπαικού Ταμείου Ανασυγκρότησης (Next Generation), σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, οι υπηρεσίες της Τράπεζας εκτιμούν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας θα ενισχύεται κάθε χρόνο κατά 1,9% από τους πόρους των 30,2 δισ. ευρώ του Ταμείου που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Μάλιστα διευκρίνισε ο ίδιος μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το e-kyklos,gr ότι οι πόροι που αντιστοιχούν στην Ελλάδα είναι αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας, σχεδόν διπλάσιοι, αν συγκριθούν, για παράδειγμα, με τον όγκο των ομολόγων που αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τη δευτερογενή αγορά.

Με τους πόρους αυτούς μπορεί να ολοκληρωθεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας, ανέφερε ο ίδιος, στην περίπτωση που απορροφηθούν έγκαιρα και διοχετευτούν σε εξωστρεφείς τομείς.

Για το 2019 το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει πλέον ύφεση 7,5% έναντι συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 5,8% που προέβλεπε μέχρι πρότινος η Κεντρική Τράπεζα, ενώ για το δυσμενές σενάριο προβλέπει ύφεση της τάξεως του 9,4%. Για το 2021 το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6%.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο Covid-19 είναι τοσο μεγάλη, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις που γίνονται από όλους τους φορείς να είναι αρκετά επισφαλείς, γι΄ αυτό γίνεται πλέον λόγος μόνο για σενάρια.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα αφήσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι φέτος ο προϋπολογισμός θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα 6% με αποτέλεσμα το Δημόσιο Χρέος να ξεπεράσει ελαφρώς το 200% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους.

Όπως εξήγησε, η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να παραμείνει υψηλότερος από το μέσο επιτόκιο δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες πλέον στο Ευρωπαϊκό πεδίο με την ανάληψη κοινής δράσης καθιστούν πιο εύκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όσον αφορά στις τραπεζικές εξελίξεις, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η κρίση θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8 με 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 60 δισ. ευρώ που ήταν ο όγκος των κόκκινων δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους. Για τον λόγο αυτόν καθίσταται αναγκαία, όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ να προχωρήσει η δημιουργία της λεγόμενης κακής τράπεζας στην οποία τα πιστωτικά ιδρύματα θα μεταφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 έως 45 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η σχετική πρόταση θα κατατεθεί προς την κυβέρνηση στο τέλος του μήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα την αγκαλιάσει». Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος, στην Ευρώπη ήδη λειτουργούν με επιτυχία δέκα περίπου τέτοιου είδους εταιρείες «διαχείρισης ενεργητικού». Τόνισε δε ότι οι ζημιές που θα προκύψουν από τη μεταφορά των κόκκινων δανείων θα επιβαρύνουν τους μετόχους των Τραπεζών και όχι το Ελληνικό Δημόσιο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020, 15:43