Τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν επενδύσει 128 δισεκατομμύρια στερλίνες στους υδρογονάνθρακες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 12:52
Τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν επενδύσει 128 δισεκατομμύρια στερλίνες στους υδρογονάνθρακες

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας έχουν επενδύσει 128 δισεκατομμύρια στερλίνες στα ορυκτά καύσιμα και τα μεγαλύτερα από αυτά δεν διαθέτουν κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για έξοδο από τους υδρογονάνθρακες, καταγγέλλει η οικολογική μη κυβερνητική οργάνωση «Friends of the Earth».

Οι επενδύσεις αυτές «βλάπτουν τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΟΗΕ για μια ταχεία έξοδο από τη χρήση ορυκτών καυσίμων», γνωστοποιεί η «Friends of the Earth», μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, στη Σκωτία.

Σε μελέτη της, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΜΚΟ εξέτασε τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από 27 από τα πιο μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας, ενώ τα μισά δεν δημοσιεύουν πληροφορίες για τις επενδύσεις τους.

«Η έκθεση αυτή δείχνει ότι τα ταμεία συντάξεων βρίσκονται τρομερά πίσω όσον αφορά στη δράση για το κλίμα. Εξακολουθούν επίσης να ριψοκινδυνεύουν με τις συντάξεις που κέρδισαν με κόπο οι εργαζόμενοι, συνεχίζοντας να επενδύουν σε μια βιομηχανία σε παρακμή», σχολιάζει η Ριάνα Γκαργκιούλο, της «Friends of the Earth», σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση.

Κανένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία δεν έχει δεσμευτεί προς το παρόν να αποσυρθεί από τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, επισημαίνει η ΜΚΟ, την ώρα που «150 ταμεία στον κόσμο έχουν κάνει σχέδια εξόδου από τους υδρογονάνθρακες», συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, αυτού της περιοχής του Ίσλινγκτον στο Λονδίνο ή αυτού του Κοινοβουλίου της Ουαλίας.

Το πρώτο, που αποτιμάται ότι έχει 1,4 δισεκατομμύρια στερλίνες, είδε τις εκπομπές CO2 των επενδύσεών του να μειώνονται κατά 69% από το 2016, υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα τη στρατηγική της για να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Αυτή στηρίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και μια καλύτερη θερμική απόδοση των κατοικιών.

Ο χρηματοοικονομικός τομέας επικρίνεται τακτικά από τις οικολογικές οργανώσεις για τις μαζικές επενδύσεις του στα ορυκτά καύσιμα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που «χρηματοδοτούνται» από τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στη Βρετανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις διπλάσιες από τις εκπομπές CO2 της χώρας, αποκάλυπτε στα τέλη Μαΐου μελέτη του WWF και της Greenpeace, οι οποίες κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αξιώσει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από τον τομέα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 12:52