Κάμψη στην αύξηση της απασχόλησης προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην ενδιάμεση νομισματική έκθεσή της.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει πως η απασχόληση αυξήθηκε για 13ο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να υποχωρεί. Εντούτοις, παρατηρείται κάμψη του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,9% το α’ εξάμηνο του 2017 (έναντι 2,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2016). Αντίστοιχα, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 7,6%, παρουσιάζοντας ταχύτερο ετήσιο ρυθμό μείωσης από εκείνον του α’ εξαμήνου του 2016 (-5,9%), και το ποσοστό ανεργίας αποκλιμακώθηκε στο 22,2% (από 24,0% το α’ εξάμηνο του 2016).

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Σεπτέμβριος 2017) δείχνουν περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 20,5% (με βάση εποχικώς διορθωμένα στοιχεία) από 20,7% τον Αύγουστο του 2017.

Αμετάβλητες οι αμοιβές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης , η ΤτΕ σημειώνει πως «οι αμοιβές ανά μισθωτό θα μείνουν ουσιαστικά αμετάβλητες, ενώ το ίδιο αναμένεται για την παραγωγικότητα και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος».

Από την ΤτΕ τονίζεται πως «σε ολόκληρη την περίοδο 2015-2018, η καταγραφόμενη ή προβλεπόμενη υποχώρηση των αμοιβών ανά μισθωτό σε συνθήκες ανόδου της μισθωτής απασχόλησης αντανακλά κυρίως τη συνεχιζόμενη επέκταση των άτυπων ή ευέλικτων μορφών εργασία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης