Στο α’ τρίμηνο του 2022 αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας, ενώ το λιμάνι του Ηρακλείου θα ακολουθήσει μερικούς μήνες αργότερα, παράλληλα προετοιμάζεται η αξιοποίηση του κεντρικού λιμένα της Κέρκυρας καθώς τις μαρίνας στη Λευκκίμη.

Τα παραπάνω προβλέπει το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Αsset Development Plan – ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, στο ADP αναφέρεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσει εντός του 2021 τη χρονική στιγμή επανέναρξης του διαγωνισμού πώλησης του 30% του ΔΑΑ “Ελ. Βενιζέλος” (το δημόσιο ελέγχει το 55%), ο οποίος διεκόπη κατά τη φάση των δεσμευτικών προσφορών λόγω των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης στην αεροπορική αγορά. Σημειώνεται ότι στη φάση των δεσμευτικών προσφορών έχουν περάσει εννέα επενδυτικά σχήματα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανάδειξη πλειοδότη για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τέσσερις κοινοπραξίες και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται τον Μάρτιο του 2022.

Μαρίνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη Μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσου) αναμένονται οι καταθέσεις δεσμευτικών προσφορών στις 24 Φεβρουαρίου από τα έξι επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στη β’ φάση του διαγωνισμού. Για τη Μαρίνα Πύλου, ο διαγωνισμός θα τρέξει σε μια μόνο φάση με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας να προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του έτους.

Στην Κέρκυρα εξετάζεται η περίπτωση υποπαραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων του κεντρικού λιμένα με στόχο την εξυπηρέτηση 98 mega yacht, καθώς και η αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και δημιουργία παρακείμενης μαρίνας στη Νότια Κέρκυρα.
Παράλληλα προχωρά και ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση και των υπόλοιπων μαρινών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Εναλλακτικά σενάρια για ΕΥΔΑΠ και EYAΘ

Στο ADP αναφέρεται πως αξιολογούνται εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης των ποσοστών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο). Επίσης για την υπόγεια αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα εκτιμάται πως η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Ν. Καβάλα, εκκρεμεί η έκδοση της τελικής απόφασης της ΡΑΕ κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον ΔΕΣΦΑ αναφορικά με την αποσαφήνιση του τελικού ρυθμιστικού πλαισίου υποστήριξης της επένδυσης.

Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών υπολογίζεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Οι εκκρεμότητες της Εγνατίας Οδού

Για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού το ADP αναφέρει τις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν για να προχωρήσει η παραχώρησης στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Αegis που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής.

Ειδικότερα, αναμένονται από το Ελληνικό Δημόσιο, η άμεση αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση) από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων και η έκδοση Αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του Αυτοκινητόδρομου αναφορικά με τα οποία έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν οι σχετικές άδειες.

Από την Εγνατία Οδός ΑΕ αναμένονται:

1. Ολοκλήρωση κατασκευής μετωπικών και πλευρικών ΣΔ

2. Ενέργειες για εγκατάσταση εξοπλισμού για την αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση)

3. Ενέργειες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για τις επικείμενες εργασίες που περιγράφονται στην Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων.

Τέλος για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού αναμένεται ο καθορισμός περίμετρου του διαγωνισμού μέχρι το τέλος του έτους και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας το πρώτο τρίμηνο του 2022.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης