Μεγάλο υπόβαθρο και συγκεκριμένες αιτίες έχει ο «πόλεμος Γ. Στουρνάρα-Μαξίμου» με αφορμή την εκτίμηση του πρώτου ότι μετά το τέλος του προγράμματος δεν πρόκειται να υπάρξει «καθαρή έξοδος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργισμένη και κατά πολλούς υπερβολική επίθεση, που εξαπέλυσε στον κεντρικό τραπεζίτη το Μέγαρο Μαξίμου με non paper χθες το βράδυ μπορεί να αποδοθεί στο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας με όσα αναφέρονται στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για την οικονομία προσπάθησε να ασκήσει πολιτική.

Είναι όμως έτσι;

Η πραγματική αιτία για την πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση Στουρνάρα-κυβέρνησης μετά τις εκλογές του φθινοπώρου 2015 πρέπει να αναζητηθεί στην ουσία όσων υποστηρίζουν οι δύο πλευρές και ίσως ακόμη βαθύτερα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα που φέρνουν τις δύο πλευρές αντιμέτωπες, όπως η επιλογή των συμβούλων για την έξοδο της χώρας στις αγορές και ειδικότερα το κόστος που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Εντυπωσιακή είναι επίσης η πληροφορία ότι με τις απόψεις Στουρνάρα συντάσσονται και στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να λείπουν επιμέρους και όχι καθοριστικές διαφωνίες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να επιθυμεί ένα δίχτυ ασφαλείας, ενώ το Μαξίμου επενδύει στον πολιτικό αντίκτυπο της «καθαρής εξόδου». Ενδεικτικό είναι ότι κ. Τσακαλώτος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη δημόσια στα όσα υποστήριξε το Γιάννης Στουρνάρας. Την κυβερνητική θέση υποστήριξε με δήλωσή του ο Γιάννης Δραγασάκης.



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε χθες με τον πιο επίσημο τρόπο-την ενδιάμεση έκθεση για την οικονομία-ότι μετά το τρίτο πρόγραμμα δεν προδιαγράφεται ούτε «καθαρή έξοδος», ούτε απαλλαγή από την επιτροπεία και τον έλεγχο των δανειστών.

Μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπέρα και προτείνει την εξασφάλιση ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης με ξεκάθαρα οικονομικούς όρους.

Η τοποθέτηση αυτή και οι σχετικές προτάσεις κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με το κυβερνητικό αφήγημα, που στηρίζεται στην ομολογουμένως ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού θα συνεχιστεί και θα διαμορφώσει ένα ανεκτό από την ελληνική οικονομία περιβάλλον εξασφάλισης απαραίτητων κονδυλίων από τις αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Η Alpha Bank σημειώνει παράλληλα ότι ευνοϊκή διεθνής οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό:

α) με την επιτυχή ανταλλαγή, τον Νοέμβριο, των ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 κατά το PSI με νέα και

β) με τη συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο (staff level agreement), για τη δέσμη μέτρων πολιτικής στο πλαίσιο της τρίτης αξιολογήσεως,
οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Όπως παρατηρείται το περιθώριο των αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων και των αντίστοιχων τίτλων άλλων χωρών της Ζώνης του Ευρώ παρουσιάζει τάση συρρικνώσεως και συνιστά ισχυρή ένδειξη υποχωρήσεως της αβεβαιότητος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πάλι δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο με παραδοχές και χωρίς μεταβλητέςΗ κυβέρνηση πιστεύει ότι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού θα συνεχιστεί και θα διαμορφώσει ένα ανεκτό από την ελληνική οικονομία περιβάλλον εξασφάλισης απαραίτητων κονδυλίων από τις αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους

Κατά την άποψή του τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αποδεκτά από τις αντοχές της οικονομίας επίπεδα μόνο εάν έχει εξασφαλιστεί με τους Θεσμούς ένα προληπτικό πλαίσιο στήριξης. Εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δηλώσουν με αυτό τον τρόπο ότι σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τη χώρα με κονδύλια, που έχουν εκ των προτέρων εξασφαλίσει με τους απαιτούμενους όρους και προϋποθέσεις.

Στην ΤτΕ πιστεύουν ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί όταν η χώρα βγει να «ζητήσει» από τις αγορές το πραγματικό ποσό που χρειάζετια για την αναχρηαματοδότηση του χρέους και την κάλυψη των αναγκών της.

«Είναι άλλο πράγμα να ζητάς 1-2 δισ ευρώ κι άλλο 45-50 δισ ευρώ και μάλιστα μέσα σε έναν χρόνο. Οι αγορές αντιδρούν εντελώς διαφορετικά». Αυτό λένε στην Τράπεζα της Ελλάδος κορυφαίοι παράγοντες εξηγώντας τη στάση και την προτροπή του Γιάννη Στουρνάρα.

Το ίδιο φαίνεται να συμμερίζονται και στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και εάν το Μαξίμου επιμένει στην άποψή του περί του αντιθέτου.

Παρέμβαση Γ. Δραγασάκη

Παρέμβαση στη διένεξη και των δύο πλευρών έκανε πριν από λίγο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στηρίζοντας απόλυτα την κυβερνητική θέση.

«Η Ελλάδα, έπειτα από χρόνια Μνημονίων, έχει επιλέξει το δρόμο εξόδου στις αγορές. Ως χώρα έχουμε κατεύθυνση και ξέρουμε προς τα πού κινούμαστε» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό με αφορμή τη θέση του Γιάννη Στουρνάρα για έξοδο στις αγορές με πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει τη στάση του κ, Στουρνάρα, διευκρινίζοντας πως προφανώς είναι προσωπική του άποψη και όχι άποψη της ΤτΕ.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «η γραμμή εξόδου από τα Μνημόνια και επιστροφής στις αγορές είναι η γραμμή της κυβέρνησης και της χώρας και αποτελεί απόφαση και του Eurogroup του Ιουνίου 2017, το οποίο μιλά για cash buffers που θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια».

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Δραγασάκης από την απόφαση που έχουν πάρει κυβέρνηση και θεσμοί, «το απαραίτητο μαξιλάρι ασφαλείας υπάρχει, καθώς υπάρχουν τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, υπάρχουν τα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση όπως και η σχέση μας με τους δανειστές».

Επομένως, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπάρχουν όλα τα στοιχεία που διασφαλίζουν την έξοδο μας στις αγορές και αναρωτήθηκε γιατί «τότε να επιλέξουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης που συνεπάγεται μνημόνιο, αφού θα προβλέπει μέτρα προς υλοποίηση».

Και καταλήγοντας ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως «δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχει Έλληνας που δεν θέλει να βγούμε από τα Μνημόνια και την επιτροπεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης