Η οικονομία της ευρωζώνης τελείωσε τη χρονιά με άλλο ένα τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης, και η εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών, υποδηλώνει ότι δεν αναμένεται σύντομα κάποια επιβράδυνση.

Συγκεκριμένα, με ρυθμό 0,6% “έτρεξε” η οικονομία της ευρωζώνης στο δ΄ τρίμηνο του 2017, αλλά και η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγουμένου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε 2,7% στην ευρωζώνη και 2,6% στην ΕΕ των 28 στο δ΄ τρίμηνο, μετά από το 2,8% και στις δύο ζώνες στο προηγούμενο τρίμηνο.

Για το 2017, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,5% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007.

Μετά από χρόνια που υπέστη τις συνέπειες της κρίσης κρατικού χρέους, το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ έχει μετατρέψει την ευρωζώνη σε έναν πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάκαμψη συμβαδίζει με το ισχυρό momentum και σε άλλα μέρη του κόσμου –μια εξέλιξη που οδήγησε την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde να επισημάνει αυτό το γεγονός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Σε μια ένδειξη ότι ο δυναμικός ρυθμός της ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί το 2018, μια ξεχωριστή ανακοίνωση εμφάνισε ότι η περιφερειακή οικονομική εμπιστοσύνη παρέμεινε κοντά σε υψηλό 17 ετών τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης υποχώρησε στις 114,7 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 115,3 μονάδες, ανακοίνωσε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι οι μεθοδολογικές ενημερώσεις οδήγησαν σε αναθεωρήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης