Υπό μεγάλη πολιτική πίεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά την κατάρρευση των προσπαθειών για σχηματισμό τριμερούς κυβέρνησης.
Τα οικονομικά επιτελεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, καθώς και τα τμήματα ανάλυσης έχουν «πάρει φωτιά» από το βράδυ της Κυριακής, όταν οριστικοποιήθηκε το αδιέξοδο.
Η Αθήνα ότι κι αν προκύψει δεν έχει ουσιαστικά με ποιον να συνεννοηθεί.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας φάνηκε ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τις κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη, την αγορά νομισμάτων ακόμη κι εκείνη του χρυσού.

Η «ατμομηχανή της Ευρώπης» έμεινε από μηχανοδηγό αναφέρουν χαρακτηριστικά, προβλέποντας περίοδο οικονομικής αστάθειας με σαφείς συνέπειες κυρίως στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξαφνικές δυσκολίες και για την Ελλάδα

Με αυξημένο ενδιαφέρον όπως είναι φυσικό τις εξελίξεις στο Βερολίνο παρακολουθεί και η Αθήνα. Στις δε Βρυξέλλες δεν κρύβουν ότι έχουν αρχίσει να εξετάζουν τις όποιες συνέπειες στο ελληνικό πρόγραμμα:

«Είναι νωρίς ακόμα» να μιλήσει κανείς για συνέπειες στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οπωσδήποτε «η αναβολή συγκρότησης κυβέρνησης μπορεί να προσθέσει δυσκολίες για τις οποίες κανείς δεν είναι προετοιμασμένος…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά και με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στη Γερμανία, το ελληνικό ζήτημα είναι κάτι που όλοι θέλουν να αφήσουν στην άκρη.
Εάν όμως η πολιτική αβεβαιότητα παραταθεί και τους πρώτους μήνες του 2018 τότε στο ελληνικό ζήτημα, ο μόνος «πυλώνας σταθερότητας» είναι το ΔΝΤ, που προς το παρόν είναι αμφίβολο εάν μπορεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι την άνοιξη.

Η Αθήνα ότι κι αν προκύψει δεν έχει ουσιαστικά με ποιον να συνεννοηθεί.

Το Eurogroup μένει… ακέφαλο προς το παρόν. Ο Γερούν Ντάισεμπλουμ αποχωρεί και οι πιθανοί διάδοχοί του μετά την άρνηση Λεμαίρ να μπει στην κούρσα της διαδοχής, ρίχνει υπερβολικά τον πήχη.

Ο Βόλφαγκ Σόιμπλε μετακινήθηκε στη Bundestag κι όσο κι αν θέλει να αποτελέσει το Νέστωρα της γερμανικής οικονομικής πολιτικής μάλλον δεν μπορεί, υπό τις κρατούσες συνθήκες.
Πολύ περισσότερο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.
Προφανώς λοιπόν για περίπου έξι μήνες τα… ηνία παίρνει το ΔΝΤ.

Δεν ανησυχούν όμως όλοι οι αναλυτές.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Berenberg Bank, Holger Schmieding, για τη Γερμανία, αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε μια σημαντική πολιτική αναταραχή, αλλά οι συνέπειες θα πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες.
Όπως τονίζει, η οικονομία είναι σε πολύ καλή κατάσταση, οι επιχειρήσεις δεν θα περιορίσουν την ανάπτυξη των επενδύσεων σημαντικά και γενικότερα η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και υπό ένα πολιτικό κενό.

«Λόγω της ιδιαίτερης ιστορίας της Γερμανίας με την ασταθή δημοκρατία της Βαϊμάρης, οι Γερμανοί δεν προτιμούν τις κυβερνήσεις μειοψηφίας και προτιμούν να προσφεύγουν σε νέες εκλογές.
Έτσι, το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών στις αρχές του 2018 αποτελεί πλέον μια επιλογή. Η πίεση στα μεγάλα κόμματα να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση θα είναι τεράστια τις επόμενες μέρες».

«Η αβεβαιότητα είναι δηλητήριο για την οικονομία, αλλά η κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών της Τζαμάικα δεν αναμένεται να αποτελέσει σοκ για τις επιχειρήσεις μετά από τέσσερις αγωνιώδεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ενώ η γερμανική οικονομία είναι επί του παρόντος σε ισχυρή πορεία, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joeg Kraemer.

Όπως προσθέτει, η γερμανική οικονομία έχει τόση δυναμισμό ώστε τα πολλά προβλήματα, δεν θα γίνουν ακόμα αισθητά προς το παρόν. “Εξακολουθώ να αναμένω ανάπτυξη άνω του 2% φέτος», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Thomas Altmann, διευθυντή χαρτοφυλακίου στην QC Partners, για τις αγορές, ήρθε η ώρα για ένα… hangover αντί για ένα ράλι στο τέλος του έτους.

Η αβεβαιότητα είναι πλέον μεγαλύτερη από ό, τι μετά τις εκλογές.
Οι νέες εκλογές είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, ειδικά για τις αγορές. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μίας νέας κάλπης.

Η Γερμανία θα μπορούσε να παραλύσει πολιτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτά είναι άσχημα νέα, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και ολόκληρη την ΕΕ, καταλήγει ο Altmann.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης