Στην περαιτέρω ανάδειξη του αγνού παρθένου ελαιολάδου Χαλκιδικής στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα και η δημιουργία ενός νέου Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στοχεύει μεταξύ άλλων το ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα “AgriTrade Net”, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και διάρκειας 27 μηνών, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικός Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εμπορίου – Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΠΕΚΑΜΘ).

Στο AgriTrade Net, που ξεκίνησε να “τρέχει” τον Νοέμβριο του 2018 και στο οποίο ο επικεφαλής εταίρος είναι η ΟΕΠΕΚΑΜΘ, συμμετέχουν επίσης οι εξής οργανώσεις-εταίροι: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Μπουργκάς (Βουλγαρία), Ίδρυμα Γαλάτη για την προώθηση μικρών και μεσαίων ιδιωτών (Μολδαβία), δήμος Demirkoy (Τουρκία) και το Ινστιτούτο Προβλημάτων της αγοράς και οικονομική και οικολογική έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο, με τίτλο «Βιώσιμο αγροτικό εμπορικό δίκτυο στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» (AgriTradeNet) χρηματοδοτείται από το Κοινό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Λεκάνης Μαύρης Θάλασσας 2014-2020, στο πλαίσιο της προτεραιότητας 1.2 «Αύξηση των διασυνοριακών δεσμών εμπορίου και εκσυγχρονισμού στους τομείς της γεωργίας και των συναφών τομέων της Μαύρης Θάλασσας». Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης των γεωργικών παραγωγών.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος και των στόχων του σε δυνητικά ενδιαφερόμενους παραγωγούς θα γίνει σήμερα στις 16:30, στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής, περισσότεροι από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ρίζες. Η παραγωγή υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στον νομό λειτουργούν περί τις 80 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης